Sfaturi pentru a ne adapta mai ușor la ora de vară

S-a trecut în week-end la ora de vară,  iar de acum ziua crește în raport cu noaptea. Ne trezim cu o oră mai devreme, unii dintre noi buimaci, aşa că trebuie să recalibrăm ceasul biologic.

Trebuie să luaţi în calcul anumite aspecte care vă pot afecta din punct de vedere fizic și mental şi pentru aceasta trebuie să respectaţi câteva sfaturi simple.

Dormiţi cu o oră mai devreme seara: Teoretic vi s-a furat o oră de somn, suficient pentru ca organismul să fie dat peste cap. Dacă nu aţi fost precauţi să daţi ceasul mai devreme cu o oră cu o zi înainte pentru a dormi suficient, puteţi să o faceţi după şi să recuperaţi somnul pierdut. Sigur nu veţi putea face acest lucru în fiecare seară, dar măcar reduceţi treptat din ora cu care dormiţi mai devreme.

Organismul este setat pe ora veche  şi nu va fi foarte greu să adormiţi şi în câteva zile veţi păcăli organismul şi veţi adormi la ora normală.

Luaţi o cină uşoară seara: Somnul nu trebuie să fie tulburat de digestie. Deci, mai mult ca oricând, luaţi o  cină ușoară și cu minimum două ore înainte de culcare şi renunţaţi  la băuturi excitante – cafea, ceai sau băuturi acidulate după ora 16:00.

Organizaţi mai bine programul de dimineaţă: Pentru a nu pierde mult timp dimineaţa următoare după schimbarea orei, organizaţi mai bine programul  încă de cu seară pentru a nu mai căuta dimineaţa după hainele pe care le veţi îmbrăca, actele, telefonul și portofelul să fie la locul lor, cafetiera curățată și cu filtru nou, etc.

Opriţi aparatura electronică din dormitor: Televizor, calculator, tabletă, jocuri video – toate sunt făcute ca să ne țină treji, deși a trecut poate ora de culcare. Când ne îndurăm să le închidem, creierul rămâne setat pe imaginile și sunetele emise de această aparatură electronică şi adormim greu și avem un somn agitat. De aceea aparatura asta, minunată în timpul zilei, nu are ce căuta în dormitor sau dacă totuşi există trebuie oprită.

Instalaţi jaluzele care blochează lumina: Ceasul biologic este reglat de ciclul lumină - întuneric. Acest fapt vă poate cauza probleme de somn odată cu trecerea la ora de vară, deoarece nopţile devin mult mai luminoase. Confuzia poate fi evitată prin cumpărarea unor jaluzele care blochează lumina, care asigură întunericul în dormitor şi îi induc creierului ideea că a venit ora de culcare.

Vizualizări: 725

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: