Deşeuri transformate în biogaz

Proiectul ambiţios al autorităţilor din Motru prinde contur. Primarul Gigel Jianu a avut noi discuţii cu oficialii din Norvegia care au venit cu un nou concept: transformarea deşeurilor în biogaz. Astfel, trei mii de tone de deşeuri vor fi transformate în biogaz la Motru, iar, în final, va rezulta şi un fertilizator care va ajunge pe terenurile agricole din apropiere.

Autorităţile de la Motru speră ca proiectul, în valoare de două milioane de euro, să fie finanţat de statul norvegian. Cu aceşti bani, va fi cumpărat un reactor care va face toată munca. „Sper că se va materializa acest proiect foarte bun pentru Motru. În ţară, cred că mai sunt centrale, metode prin care deşeurile sunt transformate în biogaz, dar ceea ce am văzut şi vrem să aplicăm noi este o metodă mai nouă, care a primit premiul pentru inovaţie în 2016 şi care este mult mai eficientă, pentru că un astfel de reactor poate prelucra orice tip de reziduuri organice, menajere. Există o sortare, deşeurile vor fi sortate la noi la staţie pentru că sunt destul de bine plătite metalul, dozele din aluminiu sau PET-urile. Sunt acceptate în acest reactor până la 15% părţi solide, altceva decât gunoi menajer”, a explicat Gigel Jianu.

Primarul din Motru a explicat care sunt avantajele acestui proces: „La deplasarea în Norvegia, au mai fost doi primari din Gorj. E vorba despre edilii de la Târgu-Cărbuneşti şi de la Rovinari, care au fost interesaţi de astfel de proiecte. Am acumulat câteva date despre acest reactor. Acesta funcţionează cum funcţionează stomacul. Sunt introduse nişte bacterii, după care ele se înmulţesc, iar tot ceea ce rămâne în urma procesului este un fertilizator agricol. Timpul necesar unui ciclu complet este de doar şapte zile şi obţinem şi biogaz şi fertilizator. Consumul de apă este mult mai scăzut decât la alte metode, temperatura de lucru este între 37 şi 55 de grade. Creşte şi eficienţa, durata sau cantitatea de biogaz pe care o obţii. Atunci când produce biogaz, 90% din acesta este trimis  către consumator. Aşa că nu sunt pierderi”.

Vizualizări: 1,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: