Fără gunoaie din alte judeţe la Târgu Jiu

Gunoaiele din judeţele Cluj şi Dolj nu vor ajunge momentan la depozitul ecologic din Târgu Jiu. Primarul Marcel Romanescu a iniţiat un proiect de hotărâre în acest sens, la solicitarea societăţii care administrează depozitul ecologic, dar l-a retras în şedinţa de luni, înainte de a se ajunge la vot.

Autorităţile locale din Târgu Jiu spun că au renunţat „de moment” la acest proiect, pentru că vor să afle şi opinia târgujienilor. O astfel de decizie poate fi luată numai cu acordul Consiliului Local. „Supuneam hotărârii Consiliului Local o solicitare venită de la societatea Polaris, care dorea să depoziteze pentru o anumită perioadă de timp, determinată, gunoaie din alte localităţi în spaţiul din municipiul Târgu Jiu. Am retras proiectul, consider că trebuie făcută o dezbatere mai largă cu societatea, cu consilierii locali, dar şi cu societatea civilă, să vedem exact efectele pozitive şi cele negative ale unei astfel decizii”, a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Autorităţile locale spun că sunt condiţionate de un contract încheiat în 2012 în care primăria s-a angajat că va transfera anual, la depozitul din Bîrseşti, 100.000 de tone de deşeuri. „Vechiul Consiliu Local şi vechiul primar s-au angajat la un lucru care de o perioadă foarte lungă de timp nu funcţionează. Adică, nu am depozitat niciodată în groapa de gunoi de la Bîrseşti mai mult de 30.000 de tone, iar contractul prevede 100.000 de tone. De aceea, trebuie găsită o soluţie în aşa fel încât cetăţenii din Târgu Jiu, marea lor majoritate, să nu fie afectaţi”, a mai spus Romanescu.

Autorităţile locale se tem că societatea Polaris Mediu SRL va da în judecată primăria pentru că nu a respectat înţelegerea privind cantitatea de deşeuri pe care s-a angajat că o va transfera la Bîrseşti. „Capacitatea de preluare a depozitului operat de noi permite primirea cantităţii de 3.000-3.500 de tone lunar, fără a fi afectată în niciun fel activitatea de preluare a deşeurilor din judeţul Gorj, întrucât, aşa cum este cunoscut, depozitul este proiectat pentru o cantitate dublă decât cea primită în intervalul 2008-2018. Primirea acestei cantităţi suplimentare va fi benefică atât pentru societate, constituind o sursă de finanţare a investiţiilor necesare, cât şi pentru municipiul Târgu Jiu, care va primi o redevenţă suplimentară, conform contractului de concesiune”, se arată în adresa transmisă primăriei de către societatea Polaris Mediu SRL.

După ce va fi dezbătut public, proiectul va fi resupus votului Consiliului Local. Consilierul local Ion Săvoiu a solicitat ca la aceste discuţii să ia parte şi directorul societăţii care administrează depozitul ecologic.

Vizualizări: 704

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: