Despre CEO, prostie şi profit

 „O să ajungem să ne batem ca idioţii pe un cadavru”, spunea Ion Călinoiu, şeful judeţului Gorj, într-un interviu, cu referire la viitorul apropiat al Complexului Energetic Oltenia. Singura noutate în afirmaţia asta ar fi perspectiva CE Oltenia de a ajunge un cadavru, că altfel este clar că se bat ca idioţii. Unii spun că idiotul este o persoană cu idei. În orice caz, vorbim aici de persoane fără soluţii. Interesat este şi cum a încercat Călinoiu să împartă cu fiecare dintre noi responsabilitatea intrării Complexului Oltenia la apă… Cică de vină este „prostia noastră, a tuturor”.  Cred că îţi trebuie mare tupeu să faci o astfel de afirmaţie. Când CE Oltenia duduia astă-toamnă şi făcea profit cât nici nu visa cineva, Călinoiu şi-a asumat lupta de a-l da jos pe Bălăşoiu pentru a-l pune pe specialistul din laboratoarele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel. Până acum, singura realizare palpabilă a cuplului Călinoiu-Ciurel este că au mutat sediul CE Oltenia din Gorj în Gorj, adică de la Turceni la Târgu Jiu. Asta (şi) ca să mai arunce 1,5 milioane de euro pe un sediu mărginaş, că ăla ultracentral nu era suficient de bun.

În rest, complexul a mers din rău în mai rău şi până acum am auzit doar explicaţii, nu şi soluţii. „Atât se poate face, mai mult nu ar putea nimeni”, este argumentul lui Ciurel, atunci când explică de ce nu are soluţii pentru a creşte vânzarea de energie, pentru a exporta, pentru a scădea costurile de producţie şi aşa mai departe. Ciurel nu are soluţii pentru nimic, dar se consolează cu faptul că nu are nimeni. Ca să revin la Călinoiu, culmea este că nici măcar acesta nu aşteaptă soluţii de la Ciurel, ci de la Condescu. „Sunt sigur că înţelege situaţia în care se află CEO acum şi mă gândesc că ar trebui să fie primul care să vină cu soluţii reale”, zice Călinoiu nu despre Ciurel, cum poate v-aţi aştepta, ci despre Condescu.

Trec peste afirmaţia lui Călinoiu, că salariaţii CE Oltenia ar trebui la o adică să se mulţumească şi cu un salariu mediu de o mie de lei, adică de trei ori mai puţin decât acum, decât să se ajungă la închiderea complexului. „Atunci am putea spune că e apocaliptic”, spune Călinoiu. Cum puteţi să vă daţi profesionişti de dimineaţă până seara şi să vorbiţi de închiderea unui complex energetic pe care l-aţi preluat cu un profit de două mii de miliarde de lei vechi? Şi acum reuşiţi să scoateţi un profit minuscul doar prin artificii contabile.

Ce face Ciurel în timpul ăsta? În loc să fie obsedat de exportul de energie şi de reducerea costurilor altfel decât prin tăierea salariilor, Ciurel visează să fie ziarist, să spună el adevărul oamenilor. Adevărul este că cei 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia au un interes crescut în ultimele luni cu privire la modul în care este condusă unitatea, interes justificat doar pentru că văd cu ochii lor că lucrurile nu merg bine, că locurile lor de muncă sunt în pericol. Spuneam zilele trecute că pe timp de secetă oricine poate fi un manager bun la Complexul Oltenia. Acum spun că reducere de costuri prin tăierea salariilor poate face orice prost. Un manager deştept are soluţii pentru creşterea veniturilor.

Pe tot acest fond, nu înţeleg de ce Ciurel se încăpăţânează să intre în polemici cu politicienii, în loc să se preocupe de problemele complexului, care sunt şi altele în afară de schimbarea a tot felul de şefi şi şefuleţi. Atacat de senatorii Greblă şi Dian Popescu, care nu cred în profitul CEO, Ciurel le transmite că ar putea să îşi amintească de o anumită firmă, care are nişte milioane de plătit complexului. Da, este vorba de firma Imobiliar Construct a lui Bîrcină, naşul lui Greblă, care a luat energie de la termocentrala Rovinari prin 2005, pe un contract semnat la acea vreme de Pisc, dar să ne amintim că taman sub directoratul lui Ciurel firma cu pricina a fost scutită de calculul unor penalităţi de un milion de euro. O spune un raport de control al ANAF din 2011, care a stabilit că vinovaţi se fac Ciurel şi directorii din subordinea sa.

Poate că fiecare îşi poate aminti ceva despre fiecare. E clar că prin gura lui Greblă vorbeşte Condescu, la fel cum prin gura lui Morega şi Creţan vorbesc Ciurel şi Răuţ. La fel de uşor îi putem plasa în diferite tabere şi pe ceilalţi parlamentari şi, de ce nu, presa. Dar nu asta este ideea. Nu contează dacă de vină este prostia noastră, a tuturor, cum ar zice Călinoiu, sau numai prostia lui, a lui Ciurel sau Răuţ. Important este să nu ajungem la situaţia în care să ne întrebăm cine este vinovat. Ştiu că bătălia nu se dă pe soluţii, ci pe sfere de influenţă, pe afaceri. Dacă nu puteţi fără să căpuşaţi, sfatul meu este să împărţiţi corect, astfel o să vă sfâşiaţi între voi, ca idioţii, pe un cadavru.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: