Despre Coca Cola și alte lucruri bune

Stând în pat mi-am dat seama că lenea poate fi o calitate necesară unor mari descoperiri. Și nu mă refer doar la Newton care moțăia când i-a căzut mărul în cap. Mie, de exemplu, mi-e lene să duc paharul de carton de la McDonalds la gunoi și, dacă mai e cola în el, în cel mult o zi - două lichidul dizolvă fundul paharului și mi se umple noptiera de cola (cu orice alt lichid nu se întâmplă asta niciodată). E adevărat, nu sunt chiar atât de leneș încât să nu șterg nici atunci balta de cola de pe noptieră, altfel probabil că după 2-3 săptămâni nu aș mai avea noptieră, după încă o lună nu aș mai avea podea, după trei luni nu aș mai avea nici vecini de dedesubt și, dacă lenea mea ar fi într-adevăr uriașă, în niște ani gaura ar fi ajuns la buncărul unde își ține murăturile administratorul meu obsedat de teoria conspirației (un lichid misterios care i-ar dizolva tavanul de la uscătorie nu prea l-ar ajuta să se vindece de chestia asta, dacă stau să mă gândesc). Dar hei, nu vă temeți. Cola poate dizolva doar cartoane, lemn și cărămidă; cu stomacul, în schimb, e cât se poate de prietenos! Mucoasa gastrică e alcalină, zic specialiștii, deci acidul din cola o lasă rece (în absența unor leziuni cauzate de aspirine sau alcool), așadar e mult mai periculos pentru sănătatea voastră să vă vărsați un pahar de cola pe pantaloni decât să-l dați pe gât.

Dincolo de proprietățile lui corozive, Coca Cola este mult mai distrugător din alt punct de vedere. Știți cum m-am lăsat eu de băut cola zilnic? Uitându-mă pe etichetă. Uitați-vă pe o etichetă de cola și veți descoperi că un litru, adică cât beți vara așa, dintr-o gură, cât să vă potolească setea, conține aproximativ 120 de grame de zahăr.  Acum luați o pungă de un kilogram de zahăr și imaginați-vă cât înseamnă un pic peste a zecea parte din ea. Sau, ca să vă fie mai ușor: un litru de cola conține (gospodinele mă pot corecta, dacă mă înșel) cinci linguri (nu lingurițe, atenție) de zahăr. Logic, doi litri de cola conțin 10 linguri de zahăr. În străinătate deja zahărul începe să fie eliminat de pe toate planurile, chiar și din cola. Știați că în America nu se mai face de ani buni reclamă decât la cola fără zahăr? Asta pentru că zahărul omoară. Și, ca să vin în întâmpinarea unui argument destul de des folosit, omoară mai repede, mai mult și mai sigur decât o fac E-urile și îndulcitorii din băuturile ”no sugar”, care se presupune, într-adevăr, deși relația de cauzalitate e departe de a fi atât de directă ca aceea zahăr – boli de inimă – diabet – multe alte boli cronice, că ar cauza cancer.

Sigur, cel mai sănătos este să nu bem cola nici cu zahăr, nici fără. Dar atunci n-ar mai fi nimic bun. Pentru că, ajustând vorba unui mare om, orice este bun este ori imoral, ori ilegal, ori îngrașă, ori îți dă cancer.

Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: