Dezbatere... pe lipsa dezbaterii! Primăria Târgu Jiu și-a făcut treaba: i-a spus lui Bobu despre buget!

Primăria Târgu Jiu nu a organizat anul acesta, pentru prima dată, dezbatere publică pe proiectul de buget pe 2017. Viceprimarul cu atribuții de primar, Aurel Popescu, susține că nu a mai organizat dezbatere deoarece legea nu îl obligă. Ba mai mult, nu a prezentat proiectul nici pe site-ul primăriei tot pentru că nu scrie niciunde. Declară că l-a afișat la sediul primăriei. Aurel Popescu este susținut și de consilierul PNL Gorj, Nicolae Bobu. Acesta a scris pe Facebook că ar fi fost de acord cu o dezbatere publică, dar legea nu o prevede și că proiectul nu este secret pe motiv că îl are el... Cert este că Puterea și Opoziția din Consiliul Municipal sunt de acord că dezbaterea publică nu are rost. 

Anul acesta, proiectul de buget al Târgu Jiului va fi aprobat fără consultarea cetățenilor. Viceprimarul cu atribuții de primar Aurel Popescu a declarat că nu a mai organizat dezbatere deoarece la întâlnirile din anii trecuți nu veneau cetățenii. Consultarea publicului larg a fost inexistentă, chiar dacă proiectul a fost depus la sediul primăriei. Oricum, nici această informație nu a fost anunțată de primărie.

PNL și PSD, de acord

Însă dezbaterea pe lipsa dezbaterii a clarificat cum stau lucrurile în Consiliul Local. Actuala conducere a primăriei poate aproba orice proiect, poate avea orice inițiativă deoarece nu există persoane care să propună cu argumente sau care să semnaleze deficiențe. Pe Facebook, Nicolae Bobu, consilier PNL Gorj, a declarat că bugetul nu este aprobat în secret deoarece îl are... el. Bobu, de profesie avocat, înțelege deci puțin despre ce înseamnă dezbatere publică. Practic, orice informație pe care o deține Bobu devine automat publică, chiar dacă nu vorbește despre ea!!! El i-a scris unui jurnalist: „Nu se adoptă în secret. Dacă îl vrei, pot să-l trimit pe e-mail“. De asemenea, consilierul Bobu nu a semnalat nicio problemă legată de bugetul pe care se pare că-l cunoștea. Apoi, tot consilierul PNL transmite pe Facebook că primăria nu greșește atunci când nu organizează dezbatere publică:  „În acest sens, referitor la dezbaterea publică, în ceea ce priveşte legea bugetului - nu este prevăzută de lege“. Că nu este obligatorie prin lege a declarat și Aurel Popescu de la PSD: „Legea nu ne obligă să facem dezbatere publică. Am avut dezbateri publice pe buget cu câțiva ani în urmă care nu s-au soldat cu participări serioase, chiar eram acuzați că aducem angajații primăriei la dezbaterile publice ca să fie persoane în sală. Am mers pe lege, respectăm legea. Proiectul de buget este afișat la primărie și la Direcția Publică de Venituri. Pe site, nu știu. Dar nu spune niciunde că trebuie să fie pe site“.

Vizualizări: 1,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: