Diabetul, depistat cu ajutorul telefonului

Diabetul poate fi depistat mai ușor cu ajutorul telefoanelor inteligente. Pentru a putea detecta mai ușor cazurile de diabet tip 2, cercetătorii au dezvoltat un „biomarker digital” care se folosește de camerele telefoanelor inteligente care dau imediat diagnosticul celui examinat.

Oamenii de știință au pornit de la faptul că în lume există mai bine de 450 de milioane de persoane care sunt diagnosticate cu diabet de tip 2. Această boală este foarte periculoasă dacă nu este depistată la timp și ținută sub control prin intermediul unei medicamentații speciale și a unui regim alimentar strict. O persoană care este diagnosticată cu această maladie, va prezenta pe viitor și o serie de alte probleme medicale asociate acestei boli, care poate afecta toate organele interne.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea California San Francisco (UCSF) au menționat faptul că au creat o metodă la îndemâna oricui de a depista dacă este pasibil să aibă această boală, prin crearea unui „biomarker digital” care se folosește de camerele telefoanelor inteligente pentru a depista diabetul de tip 2. În acest mod, s-ar soluționa și problema diagnosticării acestei boli, specialiștii specificând și faptul că mai bine de jumătate dintre oamenii care suferă de diabet tip 2 nu știu acest lucru.

Pentru a dezvolta biomarkerul, specialiștii au pornit de la ideea că o cameră de fotografiat a unui telefon, ar putea scana deteriorarea vaselor sanguine datorată diabetului, prin măsurarea semnalelor numite „fotopletisomografia” (PPG), fenomen care stă la baza majorității dispozitivelor mobile, inclusiv ceasurile inteligente și trackerele de fitness.

Astfel, cercetătorii s-au folosit de lanterna și camera telefonului pentru a măsura nivelul PPG-urilor, prin surprinderea schimbării culorii acestora în vârful degetelor, corespunzătoare fiecărei bătăi de inimă.

În urma testelor s-a putut observa faptul că algoritmul a indicat corect prezența diabetului la aproximativ 81% dintre pacienții analizați.

Vizualizări: 1,566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: