Direcţia Silvică Gorj taie brazi şi pentru Dolj şi Olt

Peste 1.250 de brazi vor împodobi casele gorjenilor de Crăciun în acest an. Dintre aceştia 1.220 sunt din specia brad iar 30 de bucăţi sunt molizi. Direcţia Silvică Gorj a dispus ca 200 dintre aceştia să ajungă în judeţele Olt şi Dolj.

Preţul unui brad nu este foarte ridicat. Spre exemplu, un brad de circa 1,3 m poate ajunge până la 25 de lei, de la 1,3 m la 2 m bradul costă 35 de lei, de la 2 la 3 m bradul costa 40 de lei. În cazul în care îşi doresc un brad mai mare de 3 metri, gorjenii trebuie să ştie că plătesc câte 200 de bani pentru fiecare metru. Un brad de 18 m ajunge până la 2.500 de lei iar comenzile pentru astfel de brazi nu sunt puţine.

Numărul brazilor tăiaţi în acest an sunt cu aproximativ 50 de bucăţi mai puţine ca anul trecut. Asta datorită faptului că pepiniera de brazi din judeţul Gorj a sărăcit, iar acest lucru se va simţi şi în anii ce urmează.  Pentru a ajunge la lungimea de 2 m unui brad îi trebuiesc peste 15 ani iar datorită faptului că o mare parte din pădurile de brad din judeţul Gorj au fost retrocedate proprietarilor iar plantările pe suprafeţele rămase au scăzut, s-a redus şi numărul brazilor care mai pot fi tăiaţi de Crăciun. „Aceasta este posibilitatea Direcţiei Silvice Gorj şi totodată şi un program de valorificare a pomilor de Crăciun care ni s-a atribuit din partea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva Bucureşti. Pe piaţă şi celor care solicită li se vor mai oferi din partea altor agenţi economici, din partea altor structuri din ţară ca de obicei, cum am întâlnit în cursul lunii decembrie, în Piaţa Centrală sau alte locuri de valorificare stabilite”, declară Ilie Mateiţă, Director Tehnic Direcţia Silvică Gorj.

Pentru cei care vor să fure brazi e bine să ştie că dacă vor fi prinşi îi aşteaptă amenzi usturătoare de peste 10 milioane de lei vechi.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: