Directoarea de la DGASPC Gorj, acuzată că ia sporuri, iar salariaţii le restituie

Salariații Centrului de Îngrijire și Asistență Suseni au declanșat ieri un protest spontan în curtea instituției. Oamenii și-au sistat activitatea, disperați fiind că trebuie să restituie sumele încasate sub formă de sporuri pe ultimii trei ani de zile. În total suma ce trebuie dată înapoi, din adresele primite, se ridică la câteva miliarde, asta în condițiile în care fiecare angajat trebuie să înapoieze între 100 și 250 milioane lei vechi. În această situație oamenii nu vor avea cu ce să își achite ratele pe care și le-au făcut sau să își plătească naveta până la serviciu. După câteva ore în care activitatea s-a sistat la fața locului și-a făcut apariția directoarea Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Gorj,  Camelia Popescu, care a stârnit mai multe nemulțumiri.

Disperare în rândul angajaților de la Centrul de Îngrijire și Asistență Suseni după ce au primit o adresă prin care erau anunțați ce sume au de returnat după ce ar fi încasat ilegal un spor de 75 la sută. Speriați că trebuie să dea înapoi banii, oamenii au sistat activitatea. Aceștia spun că din 2010 au câștigat de două ori procesele la Tribunalul Gorj, au primit banii cuveniți, iar acum sunt obligați să restituie fiecare între 100 și 200 de milioane lei vechi. ”Am fost anunțați de contabilitatea unității de o adresă primită din partea DGASPC- ului prin care ni s-a adus la cunoștință că în urma pierderilor proceselor la Curtea de Apel Craiova fiecare salariat trebuie să restituie sumele încasate, suma minimă fiind de 100 milioane lei vechi. Acest spor s-a acordat pentru condiții deosebite de muncă. Am stat de vorbă cu conducerea unității, am spus că foarte multe persoane sunt bolnave, dar la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj nu s-a raportat niciun caz de boală profesională, lucru foarte grav la ora actuală. Ne-a ajuns cuțitul la os”, spune Toma Breben, liderul Sindicatului Independent Suseni.

O acuză pe directoare că ia sporuri

Aceștia o acuză pe directoarea DGASPC Gorj, Camelia Popescu, că beneficiază de sporuri, în timp ce salariații care muncesc în condiții periculoase nu. ”Sunt sigur că ne vor da în instanță să recupereze acești bani. Doamna directoare Popescu are acest proces câștigat prin tardivitate. Dânsa beneficiază de toate sporurile și de toate celelalte condiții de muncă, iar noi salariații, care suntem în contact direct cu beneficiarul avem niște salarii mizerabile”, mai menționează Tomas Breben. De asemenea, spun că la Direcție se fac promovările pe pile. ”Se fac promovări pe pile, relații. La ora actuală ei au o organigramă în care nu știu decât să își pună rude, pile în funcții. Asistentele care au terminat Facultatea de Medicină au primit 10 lei noi la salariu, e o bătaie de joc. Nu mai putem lucra așa”, mai afirmă liderul de sindicat.

Directoarea a agitat spiritele

La fața locului și-a făcut prezența și directoarea DGASPC Gorj, care a produs mai multă agitație în rândul salariaților. Oamenii au luat-o  la întrebări asupra banilor care trebuie dați înapoi.  ”Este o dispoziție de reîncadrare în baza hotărârii judecătorești care a rămas definitivă și irevocabilă la Curtea de Apel Craiova. E vorba de sporuri pe care le-ați avut pe Contractul colectiv de muncă și care în baza hotărârii de la Craiova le-ați pierdut. Eu nu am făcut altceva decât să respect o hotărâre. La timpul respectiv era legal acel Contract, iar instanța a considerat că nu era acordat corect. Îmi cereți să nu respect o hotărâre judecătorească- V-am reîncadrat la salariu fără sporuri”, spune Camelia Popescu. Salariații i-au reproșat că a trimis la centre o adresă cu suma pe care fiecare o are de dat înapoi. ”Deocamdată nu se pune problema ca oamenii să dea banii înapoi. Am cerut aceste situații pentru că ne aflăm în fața unei hotărâri definitive și irevocabile care cere reîncadrarea la nivelul anterior. Iar sumele de restituit eventual fac obiectul unei alte acțiuni judecătorești. Noi nu am început niciun demers. Să vedem ce o mai fi”, mai declară aceasta.  Directoarea Camelia Popescu a declarat că nu beneficiază de niciun spor, dar nu a dorit să dezvăluie ce salariu are, deși este obligată prin lege.

„O să-mi pun ştreangul de gât“

Oamenilor nu li se pare mie corect că după ce am câștigat de două ori procesele la Târgu Jiu și un recurs la Craiova,  acum trebuie să dea banii înapoi. ”Trebuie să restitui în jur de o sută de milioane lei vechi. Când o să iau cinci milioane nu o să am cu ce să restitui acești bani. Plătesc naveta, am rate pentru că le-am făcut după un salariu pe care l-am avut până acum, sunt singură, soț nu am să mă las în spatele cuiva... Cine mă mai angajează la 51 de ani, unde să mai plec. Nu știu ce o să fac. Probabil o să-mi pun ștreangul de gât. Stau la bloc, nu am cu ce să-mi plătesc dările și asta e singura soluție. Am făcut și eu rate, ca orice om, pentru că m-am bazat pe un salariu, iar acum dacă ne oprește banii pe un an sau doi nu știu ce o să fac”, susține Maria Bordei.

SALARIU

Un asistent medical cu studii superioare care trebuie să aibă grijă de bătrânii care suferă de diverse boli, unele transmisibile, va lua un salariu de 1073 lei fără sporuri. ”Am făcut rate bazându-ne pe acel salariu pe care l-am avut, iar acum nu o să avem bani deloc. Eu am rată la apartament pe 33 de ani, un copil de crescut și așa mai departe. Noi nu ne-am plâns că sunt condițiile grele, dar măcar să ni se respecte drepturile pentru că avem grijă de acești bolnavi”, spune Mărăşescu Maria.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: