Director UATAA: Vindem energia la un preţ acceptabil

Uzina de Termoficare din Motru va vinde energie pe piaţa OPCOM. Directorul UAATA Motru, Eugen Corcoaţă,  a vorbit despre intenţiile sale în privinţa dezvoltării unităţii, dar şi în ceea ce priveşte vânzarea de energie.

Reporter: La ce companii vindeţi energie în momentul de faţă?

Eugen Corcoaţă: Până la sfârşitul lunii martie suntem pe piaţa reglementată, vindem cantitatea de energie pe care Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energetic ne-a fixat-o la început de an. Deocamdată vindem doar la CEZ. Cantitatea de energie reglementată de ANRE expiră la 31 martie, a fost livrată în sistemul energetic naţional şi din octombrie ieşim pe piaţa contractelor bilaterale. Vom intra în OPCOM, operatorul pe piaţa de energie electrică. 

Rep.: Ce cantitate de energie credeţi că veţi putea vinde?

E.C.: Mergem şi sperăm să vindem megawattii care îi vom produce în sezonul rece la un preţ cât mai bun, astfel încât să ne acoperim costurile. ANRE nu va mai reglementa, practic vom primi pe MW preţul pe care reuşim să-l obţinem în urma negocierii la operatorul pe piaţa de energie electrică. Noi mergem cu oferte de vânzare pe toată cantitatea de energie care o vom produce în sezonul rece 2013-2014, sperăm că undeva în jur de 10.000 MW pe toată această perioadă.

Rep.: Care este preţul cu care vreţi să vindeţi 1 MW?

E.C.: Fixăm un preţ şi bineînţeles se va licita. Sperăm că se vor înscrie şi vom obţine preţul cel mai bun de la un competitor serios. Se va adjudeca oferta noastră de vânzare, preţul de pornire va fi 180 lei pe MW, aşa cum este în prezent. Preţul reglementat în momentul de faţă de ANRE este stabilit în urma unor calcule astfel încât să ne fie acoperite costurile de producţiei.

Rep.: Preţul practicat de UAATA Motru este sub cel practicat de CEO...

E.C.: Este posibil să fie, nu ştiu cu cât vând ei. Din ce am văzut, în momentul de faţă, energia se vinde destul de greu pe piaţă, în sensul că preţurile sunt puţin cam mici faţă de costurile de producerea unui MW. Producem în congenerare şi pe lângă preţul MW-ului beneficiem şi de un bonus acordat de către Transelectrica care, cumulate, ne dau un preţ acceptabil, bani din care ne permitem să plătim furnizorii de combustibil şi alte servicii.

Rep.: Care sunt planurile de viitor în ceea ce priveşte Uzina de Termoficare?

E.C.: Vrem să achiziţionăm un cazan nou, să modernizăm cazanul funcţional, astfel încât să extindem perioada de producere a energiei şi pe perioada de vară pentru ca veniturile societăţii să fie mult îmbunătăţite.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: