Directoratul CEO face plângere penală fostei conduceri a SNLO

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor lua în discuție în ședința din august propunerea Directoratului privind sesizarea organelor de cercetare penală împotriva fostei conduceri a Societății Naționale a Lignitului Oltenia din ianuarie 2009. Motivul ar fi că nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal al fostului inspector guvernamental Alexandru Busuioc, căruia SNLO i-a construit o vilă în Craiova, prin 2005, în contul unei case strămutate din zonă minieră. Busuioc a fost condamnat definitiv, judecătorii stabilind un prejudiciu de 283.539,23 lei, iar Curtea de Conturi somează CE Oltenia să recupereze banii de la cei care nu s-au constituit parte civilă.

Curtea de Conturi a constatat în aprilie 2017 că societatea CE Oltenia nu a dus la îndeplinire una din măsurile dispuse în controlul din 2015 și anume recuperarea prejudiciului din dosarul lui Alexandru Busuioc. Inspectorii de conturi au dat un termen final până la 31 august 2017 pentru îndeplinirea măsurii, atrăgând atenția asupra riscului de prescriere.

Primii vinovați găsiți de CEO, achitați de instanță

Curtea de Apel Brașov a stabilit încă din decembrie 2011 prejudiciul de 283.539,23 lei din dosarul Busuioc, astfel că la controlul din 2013 Curtea de Conturi a stabilit pentru prima dată evidențierea prejudiciului în contabilitate și recuperarea banilor. Pentru a recupera prejudiciul, CE Oltenia a dat în judecată fosta conducere a EMC Roșia, adică pe Guran, Pistol și Lupulescu. Motivul era că respectiva conducere a comunicat SNLO că „EMC Roșia nu a înregistrat în debite în evidențele contabile față de constructorul SC Coremind SA Craiova, constructor ce a construit gospodăria strămutatului Busuioc N. Alexandru”. Tribunalul Gorj a constatat însă că, dincolo de această comunicare, EMC Roșia nu se putea constitui parte civilă, fiind treaba SNLO, astfel că i-a scos pe cei trei din culpă.

Cui îi face conducerea CEO dosar penal

În nota trimisă spre aprobare acționarilor CEO pentru ședința din luna august, conducerea SNLO din ianuarie 2009 nu este identificată cu numele directorilor. Până aproape de jumătatea lunii director general era Eugen Davidoiu, iar ulterior Daniel Burlan. Acesta din urmă își aduce aminte că Eugen Davidoiu era director când instanța a cerut SNLO să se pronunțe dacă se constituie sau nu parte civilă. „Din câte îmi amintesc, el a cerut EMC Roșia un punct de vedere, între timp am venit eu director și am înaintat punctul de vedere primit de la EMC Roșia către instanța din Brașov”, a spus Daniel Burlan.

Daniel Burlan crede că au fost suficienți ani în care compania putea recupera prejudiciul de la salariații care au fost judecați și găsiți vinovați în același dosar cu Busuioc, iar acum apelează la plângere penală pentru că nu mai există căi de recuperare pe cale civilă.

ISTORIC

Alexandru Busuioc a fost consilier al lui Adrian Năstase și ulterior inspector guvernamental. Casa pe care i-a realizat-o SNLO în Craiova are o suprafață construită de circa 900 mp. Surprinzător, condamnarea pe care acesta a primit-o în primă instanță în dosarul 13203/197/2008 nu este publicată pe portalul instanței, de unde putem afla doar că respectiva condamnare a rămas definitivă la Curtea de Apel Brașov.

Vizualizări: 4,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: