Dosar penal pentru abuz în serviciu la CE Oltenia

Poliția din Gorj a solicitat marți documente de la Complexul Energetic Oltenia, legate de un contract încheiat de fostul director Laurențiu Ciurel cu avocatul Mihail Neagoe, pentru reprezentarea companiei într-un dosar la Curtea de Arbitraj. Problema ar fi că Ciurel nu a avut mandat de la directorat sau alt for de conducere, ci doar semnătura juristei șefe Laura Manea. Compania are zeci de juriști, iar angajarea unui avocat ar fi trebuit discutată în directorat, susțin surse. Suma în discuție ar fi de 150.000 de lei, dosarul penal fiind pentru abuz și complicitate la abuz în serviciu.

Ziarul Pandurul a scris încă din ianuarie 2015 despre litigiul în care Ciurel a apelat la avocatul Neagoe, care în trecut, mai exact în 2009, îl reprezentase pe acesta într-un dosar personal cu Complexul Energetic Rovinari.

Litigiul pentru care CE Oltenia a apelat la Curtea de Arbitraj din Craiova era cu firma AE&E Austria GmbH&Co KG, vechea Austrian Energy. Austriecii susțineau că au de încasat peste 500.000 de euro după finalizarea unor lucrări la instalaţia de desulfurare de la Termocentrala Turceni, pe când complexul energetic susținea că datoria este de numai 170.000 de euro. Interesat este că onorariul avocatului Neagoe a fost de 3% din suma cerută de austrieci.

Procesul a fost pierdut la Curtea de Arbitraj Craiova, unde complexul a cheltuit în total peste 60.000 de euro, după care litigiul a ajuns la Curtea de Arbitraj din Paris, unde pe 3 decembrie 2014 Complexul Oltenia plătea o primă tranșă de 22.000 de dolari.

Cabluri de 500 de mii de euro

Povestea a început în februarie 2008, când fostul CE Turceni a încheiat un contract cu Austrian Energy, devenită între timp AE&E Austria pentru montarea a patru instalaţii de desulfurare. După finalizarea lucrării, în 2013, firma austriacă a cerut restituirea echipamentului electric, adică nişte cabluri, calculate la o valoare de peste 590.000 de euro.

Producătorul de energie a constatat, după verificarea contractului, faptul că nu toate cablurile trebuie restituite. Complexul susţinea că cei de la Austrian Energy cereau nişte sisteme de cablare pe care compania le-a plătit şi că din toată suma ar mai avea o datorie de 170.000 de euro.

S-a ajuns la o înţelegere, pe cale amiabilă, în sensul că Austrian Energy dădea în schimbul echipamentelor electrice alte piese. Complexul a înţeles că primeşte piese pentru suma de 170 de mii de euro, austriecii au fost de acord, după care au revenit cu solicitarea să ridice materialul electric de la Turceni care ajungea acum undeva la 400.000 de euro.

COSTURI

Dosarul a ajuns, în februarie 2014, la Curtea de Arbitraj Dolj. Acolo, firma din Austria a câştigat procesul, în parte. Complexul a mai plătit şi cheltuielile avocaţilor austriecilor, în valoare de 28 de mii de euro, plus costurile cu paza materialului electric, adică 13 mii de euro. Asta pe lângă cei aproape 80.000 de lei datorați avocatului Neagoe. Deocamdată, nu știm costurile totale de la Curtea de Arbitraj din Paris.

Galerie foto




Vizualizări: 8,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: