Directorul Hidroelectrica Târgu Jiu: Previziunile din energia hidro sunt bune

Hidroelectrica Gorj are în prezent trei investiţii majore în derulare. Care sunt acestea, ce unităţi urmează să fie retehnologizate dar şi ce previziuni privind energia hidro sunt pe viitor aflăm de la directorul sucursalei, Pantelie Raicu.

Ce investiţii sunt prevăzute la Gorj anul acesta?

Sucursala Târgu Jiu are în momentul de faţă trei investiţii în derulare. O primă investiţie Motru- Cerna- Tismana, etapa II. Aici se lucrează la realizarea unor lucrări la barajul Vâja şi de amenajare a râului Tismana. A doua investiţie, Valea Sadului-Vădeni, investiţie care ar trebui să ducă la realizarea a trei centrale hidro pe Valea Sadului, Curtişoara şi Turcineşti. Este un proiect mai vechi iar a treia investiţie Bumbeşti Jiu-Livezeni, o investiţie care a mers bine până în prezent însă acum au apărut nişte probleme cu finanţarea ca atare vor fi stabilite nişte lucrări prioritare, termenul depunere în funcţiune fiind decalat.

Ştiu că aveţi unele probleme cu decolmatarea lacului Vădeni. Unde vă situaţi acum?

În ceea ce priveşte decolmatările, o singură amenajare are probleme. Lacul Vădeni e colmatat la ora actuală în proporţie de 92%. Există studii privind o eventuală decolmatare însă investiţia nu este aprobată din mai multe motive cum ar fi lipsa de fonduri dar şi faptul că nu avem unde depune materialul rezultat din perspectiva protecţiei mediului.

Ce lucrări de retehnologizare au fost făcute şi cum au influenţat condiţiile de muncă?

Urmează să demarăm lucrări de retehnologizare la două centrale, Tismana şi Motru. În primă fază lucrările se vor face la Tismana acolo unde condiţiile de muncă vor fi cu totul altele în sensul că se merge foarte mult pe centralizare. În rest, toate locaţiile au fost reamenajate.

Ce previziuni sunt pentru energia hidro?

La momentul de faţă lucrurile stau mai prost pentru că a fost un an secetos, însă sunt previziuni bune. Din tot potenţialul amenajabil cam 62% a fost amenajat mai rămânând cam 15% posibil amenajabil. În afară de asta, la nivel de ţară, există mai multe investiţii în lucru deci previziunile sunt bune.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: