Discuţii cu trei bănci pentru creditarea CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va apela la credit pentru a putea achiziţiona certificatele de carbon necesare producţiei din acest an. Preţul unui certificat a crescut de la 7-8 euro la peste 22 de euro, fiind peste estimarea bugetară. De altfel, miercuri, în şedinţă de guvern, bugetul companiei a fost rectificat.

Primul pas făcut de guvern a fost adoptarea acum câteva săptămâni a Memorandului cu tema „Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale CEO”. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a spus că în prezent se poată discuţii cu băncile, în vederea creditării companiei. „Memorandumul prevede luarea unor măsuri în etape. Prima măsură este creditarea, pentru a nu intra în zona penalităţilor. Lucru care s-a întâmplat deja, sunt materializate discuţiile oficial şi confirmate de trei bănci. Pasul următor este notificarea comisiei şi începerea dialogului pe această temă”, a spus Vişan la Radio Infinit. Acesta a precizat că suma necesară nu poate fi încă stabilită. „Va fi deschisă o linie de credit. Suma cu care va fi creditat Complexul Energetic Oltenia nu o ştim cu exactitate, deoarece sunt perioade în care acestea sunt internalizate în preţul de cost şi perioade în care nu au fost internalizate”, a spus secretarul de stat.

Bugetul CE Oltenia, rectificat

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia a fost rectificat miercuri prin hotărâre de guvern. Bugetul iniţial a fost fundamentat pornind de la premisa unei producţii de energie electrică de 15 TWh şi a unei cantităţi de 22 de milioane de tone de cărbune. Producţia realizată până în prezent a fost mai mică decât cea estimată, astfel că a fost nevoie de o rectificare în minus. Bugetul rectificat nu a fost încă publicat, pentru a vă putea prezenta conţinutul. Cel mai probabil, rectificarea a fost impusă şi de triplarea preţului certificatelor de carbon.

Vizualizări: 1,865

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: