Noi surprize în „Pădurea Colorată”. Cuiburile!

Surpriză pentru vizitatorii pădurii colorate de pe marginea DN 67 de la Bumbeşti Piţic. Artistul Mihai Țopescu a amenajat în câţiva arbori şi cuiburi la fel de viu colorate, locul devenind unul de basm pentru oricine ajunge pe acolo.

După mai bine de un an de zile de când a pus pe picioare proiectul „Pădurea Colorată”, maestrul Mihai Țopescu a revenit în ultimele zile din nou în pădurea despre care vorbeşte toată lumea. A muncit alături de alţi colegi artişti pentru a crea în vârful unor arbori cuiburi la fel de colorate ca şi aceştia. Sâmbătă la prânz, artistul şi-a privit cu bucurie lucrarea, promiţând că şi anul viitor le va oferi o surpriză celor care vin aici pentru a se bucura de natură. Nu a ezitat să le transmită însă trecătorilor să păstreze curăţenia şi să nu mai arunce la întâmplare gunoaiele. „Este o continuare a Pădurii Colorate. Am folosit crengile copacilor, le-am folosit ca element plastic. Le-am luat, le-am colorat şi le-am adunat într-o formă căreia i-am spus cuib, pentru că sunt aşezate în copaci. Mă simt trist câteodată când vin aici şi asta din cauza gunoaielor din pădure. De câte ori trec mă bucur însă că văd lumea oprită aici şi făcând fotografii, plimbându-se prin pădure şi comentând. Trist însă sunt când văd câtă mizerie rămâne. Ba au mai vrut unii să pună nişte coşuri colorate pe arborii vopsiţi de mine. Le-am spus să le amplaseze unde vor ei, la marginea pădurii, dar nu aici şi văd că au înţeles”, spune artistul.

Pădurea colorată îi atrage ca un magnet pe trecători. Apariţia cuiburilor îi bucură pe aceştia şi mai mult pentru că acum au şi mai multe motive de a-şi face fotografii pe care să le arate prietenilor pe reţelele de socializare. „Din Prahova sunt şi am venit până la o colegă în Vâlcea, care a ţinut neapărat să mă aducă aici, să îmi arate ceva de senzaţie. Sunt biolog şi am înţeles că totul reprezintă un manifest al artistului faţă de defrişările care au loc. Îl susţin aşa cum susţine orice acţiune pentru ecologizare, mediu şi natură”, a spus una dintre vizitatoarele venite în parc.

Un alt turist a menţionat că până acum nu a oprit niciodată maşina pentru a se plimba prin pădure, dar de data aceasta s-a decis să tragă pe dreapta chiar şi în lipsa unei parcări. „Din Călăraşi sunt şi am venit împreună cu soţia. Dacă ar fi şi o parcare alături, în care să putem opri în siguranţă, ar fi şi mai bine, pentru că e zona în aşa fel încât trebuie să fii foarte atent să nu te loveşti sau să nu intre altcineva în tine când opreşti”, a spus călărăşeanul.

 

Protest la Veneţia

Pentru Mihai Țopescu, „Pădurea Colorată” reprezintă doar începutul unor acţiuni mai ample pe care acesta le are în plan pentru a atrage atenţia la un nivel mai mare asupra poluării şi a problemelor de mediu. Proiectul său intitulat „Manifest” şi cu care a expus până acum atât la Bucureşti, dar şi la Lisabona sau Veneţia, ar urma să continue anul viitor cu un nou „protest artistic” în oraşul care îşi duce existenţa pe apă. Țopescu face demersuri deja pentru ca mai multe gondole să transporte pentru câteva ore nu turiştii care oricum invadează zilnic Veneţia, ci lemne de-ale sale colorate, totul pentru a atrage atenţia asupra poluării apei de către cei care vizitează oraşul în număr mare.

„La anul va fi şi 70 – 80% e realizabil, pentru că am şi acolo nevoie de aprobări, dar costurile de 30% mă reţin acum, voi face un Manifest pentru ape curate în Veneţia. Voi închiria 5-10 gondole, să văd câte îmi voi permite, pentru că sunt costuri mari, încercăm şi colaborare cu asociaţia gondolierilor din oraş. Zece gondole să transporte în loc de turişti acei pari coloraţi ai mei cu care mă plimb prin lume. Acţiunea e gândită pentru Grand Canale. Este ca un manifest pentru ape curate în Veneţia, care e un oraş şi el poluat. Și acolo circulă oameni, ca şi aici în pădure”, a precizat maestrul.

Mihai Țopescu a remarcat şi el că de când a demarat proiectul „Pădurea Colorată”, primarii din diverse zone ale ţării s-au apucat să vopsească şi ei arborii cât mai strident pentru a crea zone de „relaxare”. Artistul nu vede cu ochi buni astfel de iniţiative pentru că, spune el, viziunea edililor e departe de proiectul pe care l-a creat la Gorj.

„Nu e doar în Bucureşti, e în toată ţara. E păcat însă pentru că una e ca un proiect din acesta să fie făcut de artişti şi alta e să fie făcut de administratorul blocului sau Gospodărirea Comunală. Dacă m-ar fi sunat şi îmi cereau un sfat, le puteam spune ce culori să folosească. Aşa, doar să punem nişte culori pe garduri, nu. E păcat, dar fiecare cum îşi aşterne aşa doarme”, afirmă artistul.

Pădurea şi cuiburile colorate au fost admirate sâmbătă inclusiv de şeful Uniunii Artiştilor Plastici din România, Petru Lucaci, care a avut numai cuvinte de laudă pentru locul care a devenit unul de popas pentru cei care se grăbesc spre Târgu Jiu pentru a-l descoperi pe Brâncuşi. „Trece lume, e un drum naţional, nu se poate să nu te opreşti pentru că Mihai Țopescu a marcat locul şi l-a pus pe harta culturală a zonei şi a României. Se ştie şi la Bucureşti de acţiunea asta. Eu când am trecut întâmplător de la Bucureşti spre Târgu Jiu, am văzut şi eu că e un punct de reper. Nu poate trece neobservat. Cu siguranţă va fi un pelerinaj, mai ales în momentul în care se configurează un univers artistic şi e clar că e un fel de anticameră la ceea ce vedem la Târgu Jiu, la Brâncuşi. Nu vreau să compar lucrurile din nici un punct de vedere, pentru că avem respectul şi modestia necesară, dar asta nu înseamnă că Mihai Țopescu nu este un artist foarte important pentru cultura contemporană românească şi internaţională. Dacă vedeţi CV-ul lui, observaţi că este un artist care se mişcă cu destulă lejeritate în spaţiul internaţional şi are acces în locuri importante, creându-şi o vizibilitate de care ne bucurăm cu toţii”, a menţionat şeful UAP.

Vizualizări: 3,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: