Dispare și meseria de lingurar? La Bustuchin, nu!

Multe dintre meseriile care pe vremuri erau de bază și fără de care societatea nu își putea concepe existența sunt acum pe ducă, una dintre ele fiind și cea de lingurar. Meseriașii care făceau lingurile din lemn sunt acum tot mai puțini, Alexandru Stroe fiind printre cei care încă este pe baricade în lupta cu modernismul secolului 21 și cu tehnologiile actuale, care permit producția în masă și sub diferite forme a lingurilor din inox.

La cei 60 de ani ai săi, Alexandru Stroe continuă să creadă cu încăpățânare că oamenii vor avea nevoie de produsele sale și peste zeci de ani, deși atunci nu va mai avea cine să le ofere marfa sa. Dintr-o simplă bucată de lemn, pe care oricine ar fi tentat să o pună pe foc, meseriașul din Bustuchin reușește să scoată orice formă de lingură vă doriți. Talentul său are în spate zeci de ani de muncă. Din păcate, nimeni din familia sa nu dorește să ducă mai departe arta respectivă.

„Am luat bătaie ca să învăţ meserie”

Alexandru Stroe spune că el a învățat să lucreze cu uneltele încă din clasa a opta și asta pentru că nu a pus mare preț pe școală pentru a se omorî cu cartea. A ales altă cale în viață, una care nu i-a adus multă bogăție, dar care l-a ajutat să mențină viu un meșteșug pe care, altfel, cu siguranță l-am fi uitat. „Eram în clasa a opta, nu am terminat-o, deși mai aveam două săptămâni. Am dus cărțile și tata lucra la niște postăvi. M-a luat la bătaie ca să învăț meserie. Azi nu mai învață nimeni și nici nu mai lucrează altcineva. Nu le facem neapărat pentru vânzare, ci pentru a menține tradiția. Lumea le cumpără atunci când le scoatem la vânzare, oamenii întreabă de ele. Eu am îmbătrânit, nu mai pot atât de mult să lucrez, iar cei mici nu vor să învețe să lucreze cu lemnul. Le place mai mult pe dincolo, să se plimbe pe acolo”, spune Alexandru Stroe.

Primăria i-a amenajat un atelier

Până nu de mult prelucra lemnul acasă la el, dar, după ce a obținut finanțare printr-un proiect, Primăria Bustuchin i-a amenajat meșterului un atelier în toată regula. Stroe vine aici și stă cât e ziua de mare. Lemne să aibă, pentru că linguri ar face non-stop, spre bucuria primarului Ion Ciocea. „Am încercat să avem un om care să învețe copiii. Din păcate e  o reticență, mai ales că tinerii noștri sunt plecați în afară. Trebuie să îi aducem acasă și să păstrăm tradiția. Este un proiect prin «Țara lui Andrei», cu care am adus bani în comunitate. Oamenii ne-au ales ca să le creăm o viață mai bună, iar eu vreau să las cât mai multe obiective în urma mea. Acesta este unul dintre ele, iar locul acesta, unde este atelierul acum se va schimba complet în câteva luni. Veți vedea la vremea respectivă că se pot face lucruri frumoase și pentru oameni într-o comună de la marginea județului”, spune Ciocea.

Galerie foto


Vizualizări: 1,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: