Dispută pentru Peştera Polovragi. Propunere!

Autorităţile din comuna gorjeană Polovragi nu renunţă la ideea de preluare în administrare a peşterii din localitate, care este în acest moment în gestiunea Muzeului Judeţean Gorj. Primarul Gheorghe Epure e de acord ca peştera să fie administrată de ambele entităţi, însă conducerea muzeului crede că nu este posibilă o astfel de soluţie.

Administraţia locală din Polovragi tot încearcă să preia peştera în administrare. Primarul Gheorghe Epure spune că primul pas pe care îl va face este acela de a prelua un tronson din drumul forestier care trece prin Cheile Olteţului. Astfel, primăria va putea să realizeze un grup social la intrarea pe chei, pe care să îl folosească turiştii care vizitează peştera. „Aici este o parte de dispută şi vreau să fie în continuare amiabilă, pentru că ne dorim să ne luăm ceea ce este legitim al nostru. Chiar dacă intrăm într-un parteneriat, nu ne deranjează, dar eu îmi doresc, în primul rând pentru că nu este amenajată o toaletă acolo. O investiţie în zonă, nouă nu ne este permisă. Ne va fi imputată”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Autorităţile locale sunt dispuse să administreze peştera împreună cu Muzeul Judeţean şi au şi făcut o astfel de propunere conducerii Consiliului Judeţean Gorj. „Pasul următor ar fi să facem acel parteneriat cu Consiliul Judeţean pentru administrarea peşterii. O săptămână şi o săptămână, vom găsi o cale comună, astfel încât Consiliul Local şi primăria să poată interveni pentru construirea unei toalete în zona Cheilor Olteţului, care să fie racordată la utilităţi, la apă şi la canal. Apa trece pe acolo, conducta de canal trebuie să o aducem pe lângă gardul mănăstirii până în partea de nord unde este primul cămin, precum şi instalarea unor lămpi de iluminat public pentru a putea permite accesul vizitatorilor şi pe timp de noapte în Cheile Olteţului”, a mai spus primarul comunei Polovragi.

Conducerea Muzeului Judeţean Gorj spune că nu este dispusă să cedeze administrarea cavernei şi nici nu crede că este posibilă varianta unei duble administrări. „Nu am auzit de aşa ceva până acum. Cum facem cu biletele, cu paza, cu plata utilităţilor? Nu văd cum. Proprietar este Consiliul Judeţean, este singurul care poate face investiţii. Nu vrem să renunţăm la administrarea peşterii. Va fi unică. Ori muzeul, ori primăria. Şi noi nu renunţăm. Aduce venituri la bugetul muzeului. Noi nu facem un grup social pentru că nu avem unde”, a comentat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Peştera Polovragi rămâne deschisă turiştilor până la 1 decembrie, dacă permit condiţiile meteo.

Vizualizări: 637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: