DNA face cercetări într-un dosar de achiziție de măști. Virgil Popescu, vizat de anchetă

Fundamentul pentru Protecția Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a făcut o sesizare la DNA în legătură cu achiziționarea a 100.000.000 de măști în timpul pandemiei, care nu au fost niciodată folosite. Recent, procurorii au informat FACIAS că au demarat urmărirea penală în rem în legătură cu această sesizare. Pe atunci, ministru era Virgil Popescu. 

Statul român, prin Ministerul Economiei condus la acea vreme de Virgil Popescu, a hotărât să combată specula de pe piața românească prin achiziționarea unei cantități masive de măști de protecție anti-Covid – 100.000.000. Pentru aceasta, a implicat și Compania Națională Romarm SA. Prețul plătit pentru aceste măști a fost de 112.000.000 lei, peste 22 de milioane de euro. Problemele au apărut atunci când statul român a trebuit să utilizeze aceste măști și să justifice investiția.

Potrivit datelor obținute de FACIAS, doar 5% din întregul lot de măști a fost efectiv vândut, restul rămânând neutilizat sau fiind donat în cele din urmă. Gestionarea deficitară a stocului a provocat un prejudiciu uriaș statului român, valoarea totală a achiziției și a costurilor de transport și depozitare ridicându-se la aproximativ 30 de milioane de euro.

FACIAS a alertat DNA-ul în legătură cu neregulile semnificative asociate cu această achiziție, care sugerează că motivul oficial invocat, de a combate specula, a fost doar un pretext. Conform ultimelor informații primite de către FACIAS de la DNA, dosarul penal constituit în urma sesizării făcute de FACIAS a fost unit cu dosarul penal nr. 151/P/2020.

Conform informațiilor din spațiul public, dosarul 151/P/202 vizează pe Directorul Romarm Gabriel Țuțu, care este cercetat de DNA sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme din spitalele MApN. Gabriel Țuțu a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN.

Devine tot mai evident că, deși reprezentanții statului au invocat drept motiv combaterea speculei, realitatea este că un procent majoritar de 95% din măști nu au fost niciodată utilizate, iar miza reală a acestor achiziții a fost îmbogățirea unor funcționari publici și obținerea de profituri pentru companii private.

Vizualizări: 1,424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: