„Lotul Săcelu” după gratii! Dosar DNA cu condamnare finală!

Condamnări definitive pentru fraude comise în Gorj acum mai bine de un deceniu! Este vorba de o alimentare cu apă din comuna Săcelu, pentru care a fost primită în 2004 o finanţare SAPARD de 2.942.153 RON. Trei ani mai târziu, fostul primar Dănuţ Rentea şi omul de afaceri Mihăilă Alexie au făcut câteva luni de arest preventiv, după care au fost judecaţi în libertate. Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a dat marţi, 10 februarie 2015, verdictul final: fostul primar Rentea – 5 ani de închisoare, fostul adjunct de la Inspecţia în Construcţii Cornel Cimpoieru – 4 ani, Petre Gherghe, funcţionar CJ Gorj – 2 ani, Vasile Orosz, fost expert în cadrul agenţiei SAPARD – 2 ani, Alexie Mihăilă, om de afaceri – 3 ani şi patru luni, pedepsele fiind cu executare. Alte persoane au primit pedepse cu suspendare.

Dănuț Rentea a fost introdus în arestul IPJ Gorj în cursul nopţii de marţi spre miercuri, după ce Tribunalul Dolj a emis mandatul de arestare pe numele fostului primar, dar şi al altor inculpaţi din dosar, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat un verdict definitiv. Fostul edil a fost cap de listă în procesul respectiv, pe fond el fiind condamnat la 7 ani de puşcărie, la Curtea de Apel Craiova pedeapsa fiindu-i diminuată la 5 ani, care a fost menţinută şi de ICCJ.

La fel de ghinionist a fost şi fostul adjunct de la Inspecţia în Construcţii Gorj, Cornel Cimpoieru, căruia magistraţii i-au respins recursul, el având de executat 4 ani de închisoare, DNA acuzându-l de primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene în formă continuată.

Un alt funcţionar public, Petre Gherghe, de la Consiliul Judeţean Gorj, va sta doi ani după gratii, deşi prima instanţă dăduse o pedeapsă dublă. Tot doi ani are de executat şi Vasile Orosz, fost expert în cadrul agenţiei SAPARD, condamnat iniţial la 3 ani şi jumătate.

Cu executare a fost condamnat şi omul de afaceri Alexie Mihăilă, 3 ani şi patru luni, la jumătate faţă de cât dăduse iniţial Tribunalul Dolj.

Pedepse cu suspendare au primit Liviu Popescu, informatician la Edvaur SRL, Marian Daniel Găină, fost funcţionar la Consiliul Judeţean Gorj şi administrator şi asociat la GPS Construct SRL, Daniel Ilie Pavel, şi el implicat în firma lui Găină

Faptele, aşa cum le-au descris procurorii

Primăria Săcelu a beneficiat în 2004 de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153,7 RON pentru realizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL. Conform DNA, Dănuţ Rentea, primarul din Săcelu, a acceptat propunerea făcută înainte de data licitaţiei de Mihăilă Alexie, patronul Hiral Exim, de a primi 120.000 RON pentru a i se atribui lucrarea, cât şi pentru ca executantul, adică firma sa, să încaseze contravaloarea lucrărilor neexecutate sau executate necorespunzător. Mita a fost primită după decontarea primei tranşe de către SAPARD. Ajutaţi de ceilalţi şase inculpaţi au falsificat mai multe rapoarte de execuţie, documentaţie de eligibilitate, etc., pe care le-au depus la SAPARD. După finalizarea acelei anchete, procurorii DNA spuneau că verifică şi alte contracte derulate de Hiral Exim SRL cu alte primării din judeţ, dar despre o altă anchetă nu a mai vorbit nimeni, semn că nu au mai fost depistate alte ilegalităţi.

PREJUDICIU

Înalta Curte a dispus confiscarea de la Alexie Mihăilă a 317.000 lei, aproape dublu faţă de cât dispusese iniţial Curtea de Apel Craiova, în timp ce fostul primar Dănuţ Rentea are şi el de dat statului 120.000 de lei.

PROCES

În acest dosar, Rentea şi Mihăilă au fost arestaţi preventiv de la mijlocul lui august 2007, până în aprilie 2008. Procesul a început la Tribunalul Dolj în septembrie 2007, iar prima sentinţă a fost pronunţată în iunie 2011.

Vizualizări: 424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: