DOCUMENT: Cum a servit Caragea meniul de 24 de ore

Un document ajuns la redacţia Pandurul, dintr-o sursă necunoscută, arată cât se poate de clar că există corupţie la vârful IPJ Gorj. O avocată din Gorj a dat pe 4 decembrie 2013 o declaraţie la notar, la cererea comisarului şef Ion Frăţilescu, în care povesteşte cum a fost chemată la cererea comandantului IPJ Gorj Viorel Caragea, să îl asiste din oficiu pe omul de afaceri Mihail Râmescu. Caragea personal i-a cerut avocatei să îi confirme lui Râmescu faptul că poliţia poate face reţineri pentru 24 de ore, rezultă din document. Ulterior, avocata a fost invitată să aştepte pe hol o oră şi jumătate, după care a fost trimisă acasă. Evenimentul s-a petrecut pe 7 august 2013, după ce omul de afaceri protestase săptămâni în şir împotriva abuzurilor lui Caragea. Ca prin minune, după această întâlnire relatată de avocată, Râmescu ar fi dat o declaraţie potrivit căreia acuzaţiile pe care i le adusese lui Caragea nu au fost adevărate, ci a făcut totul împins de la spate de Frăţilescu. Indiferent care este adevărul, unul dintre cei doi şefi ai IPJ Gorj nu ar trebui să mai rămână pe funcţie.

Să ne reamintim puţin evenimentele din vară. Pe 13 iunie, omul de afaceri din Motru Mihai Râmescu intră în greva foamei, spunând că s-a săturat de abuzurile şefului IPG Gorj Viorel Caragea. Cei 220 de angajaţi ai firmei Ghiocela s-au solidarizat cu patronul lor şi au intrat în grevă japoneză. „Domnul Caragea m-a prins o dată la meciul Pandurilor și a venit în lojă lângă mine și m-a jignit în continuu. Mi-a spus așa: Ce  mă, ești corect? Las că îți fac eu câteva dosare să te învăț minte și așa a fost.Cu o săptămână înainte de nunta fetei mi-a spus că o să fac nunta jos în beciul de la IPJ și îi pune pe unii să-mi rupă organele interne”, este doar una din multele declaraţii de presă ale lui Râmescu, din ziua începerii protestului.

Au urmat săptămâni întregi de greva foamei, memorii la Ministerul de Interne, dar totul s-a finalizat cu o sancţiune minoră pentru Caragea, o penalizare de 10% din salariu timp de două luni. Suficient însă pentru a-i bloca aspiraţiile de a deveni chestor, insuficient pentru a fi demis de la şefia IPJ Gorj.

Râmescu a scăpat de meniul „24 de ore”

Brusc, în luna august, Mihai Râmescu a încetat protestul şi nu a mai răspuns la telefoanele jurnaliştilor. Încă de atunci au fost surse care au susţinut că omul de afaceri ar fi fost şantajat de şeful IPJ Gorj, pentru a-şi dezminţi propriul memoriu, astfel încât Caragea să îşi poată anula sancţiunea în instanţă.

Documentul primit de Pandurul ar putea confirma parţial o astfel de poveste. Este vorba de o declaraţie dacă în faţa notarului de avocata Maria Cristina Nădrag, pe 4 decembrie, la cererea adjunctului IPJ Gorj, Ion Frăţilescu. Iată ce a declarat avocata la notar: „La data de 07.08.2013 am fost contactată telefonic de către colegul meu Dabelea Adrian, care mi-a solicitat să merg la un oficiu la sediul IPJ Gorj, la domnul inspector şef Caragea Viorel Salvador. (…) am fost condusă într-un birou unde se afla domnul Caragea Viorel cu o persoană care am aflat că se numeşte Râmescu Mihai (…) mi-a solicitat să-i confirm domnului Râmescu Mihai că organul de poliție are competență să rețină o persoană timp de 24 de ore. (...) După această discuție, domnul Caragea m-a poftit să ies din birou, spunând că mai au ceva de discutat, dar mi-a solicitat să rămân la ușă că o să mă cheme când este nevoie de mine. Am așteptat la ușă circa o oră, o oră și jumătate, după care domnul Caragea Viorel a ieșit afară și mi-a spus că domnul Râmescu Mihai nu mai are nevoie de avocat...”,  a precizat în declarație avocatul Maria Nădrag. Surse oficiale susţin că în acea zi au fost în sediul IPJ Gorj atât Râmescu şi avocata Nădrag, cât şi soţia lui Râmescu.

Avocata Maria Nădrag nu vrea să comenteze pe marginea acestui subiect, însă își susține declarația dată la notariat. „Nu vreau să comentez mai multe, doar pot să vă spun exact ce am precizat în declarație. Așa s-au întâmplat lucrurile, iar eu îmi susțin declarația notarială. Mai mult nu am ce să spun”, a precizat Maria Nădrag.

caragea_ramescu

Frăţilescu s-a ales cu un dosar penal

Surse neoficiale susţin că Ion Frăţilescu ar fi apelat la această metodă, pentru a se apăra într-un dosar deschis pe numele lui, după acuzaţiile pe care i le-a adus Râmescu la cererea lui Caragea.

Fie că omul de afaceri Râmescu a fost forţat de Frăţilescu să facă afirmaţii mincinoase despre Caragea, fie că Viorel Caragea l-a şantajat să îşi schimbe declaraţiile şi să îl incrimineze pe Frăţilescu, cert este că unul dintre cei doi şefi ai IPJ Gorj nu are ce să mai caute în funcţie.

Interesantă este şi o altă coincidenţă. Miercuri, Frăţilescu i-a cerut avocatei să facă declaraţia la notar, iar vineri a aflat că i s-a deschis un dosar penal pentru fapte de corupţie, disjuns din „dosarul permiselor”.

MENIUL

Un alt om de afaceri gorjean, Alexandru Lupulescu, povestea în vară despre „meniul de 24 de ore”. A spus despre Caragea că le oferă oamenilor de afaceri un meniu special, numit „24 de ore”, în sensul că îi ameninţă cu reţinerea, dacă nu cotizează. Lupulescu a povestit cum îi trimitea câte patru-cinci porci şefului poliţiei. Viorel Caragea nu a comentat niciodată acuzaţiile care  i se aduc, pe motiv că sunt făcute de oameni cu dosare penale.

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: