Donează 100 de milioane de euro pentru refacerea catedralei Notre Dame

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.

Omul de afaceri Francois-Henri Pinault a făcut anunțul la doar câteva ore după ce a avut loc drama din inima Parisului. Anunțul a venit după ce Emmanuel Macron a lansat un apel internațional de strângere de fonduri pentru reconstrucție.

Pinault, care s-a căsătorit cu actrița Salma Hayek în 2009, este director executiv al Kering și deține mărci precum Gucci și Yves Saint Laurent, scrie dailymail.co.uk.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

update: Încă o donație, de 200 de milioane de euro

De asemenea, grupul de lux LVMH şi familia Arnault au anunţat marţi o donaţie de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucţiei catedralei Notre-Dame, după incendiul gigantic care a devastat-o luni.

"Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale", se precizează într-un comunicat.

Vizualizări: 3,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: