Doru Vișan: Siguranța sistemului este menținută de nuclear și cărbune

Fostul secretar de stat Doru Vișan crede că producția de energie pe cărbune trebuie să crească, în contextul actual. 

”Problema nu se pune cât va mai rezista, ci trebuie să reziste”, Vișan.


Trebuie pus în funcțiune, destul de repede grupului 5 de la Rovinari, mai spune Vișan. 

”Problema nu se pune cât va mai rezista, ci trebuie să reziste, adică trebuiesc luate măsuri pentru a corela situația sistemului energetic, mă refer la necesitatea în contextul actual, evoluția conflictului și respectiv a prețului la gaze, lipsa investițiilor și atunci ai o obligație în a asigura această componentă cu un raport destul de mare. Părerea mea este că trebui ridicat aportul de energie pe bază de lignit prin măsuri concrete de expropriere, noi exploatări, creșterea producției de cărbune, mentenanță la grupurile în funcție și nu în ultimul rând, punerea într-un orizont de timp destul de scurt în funcțiune a grupului 5 Rovinari”. 

Cât despre creșterea capacităților de energie regenerabilă, Vișan spune că deocamdată această energie nu poate intra în componența de bază a sistemului național. 


”Energia fotovoltaică este un capitol care trebuie dezvoltat în special în zona privată, dar nu intră în componenta de bază, în siguranța și adecvanța sistemului este o oportunitate pe care trebuie să o valorifici atunci când situația o permite, dar așa cum fac toate statele dezvoltate, siguranța și adecvanța sistemului trebuie menținută cu energiile: nuclear, cărbune. Azi soare, mâine nu e soare”, a declarat la Radio Infinit. 

Vizualizări: 982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: