Două bucurii pentru Stoica - un nepoţel şi încă un premiu pentru "Poliţist. Adjectiv"

Filmul "Poliţist. Adjectiv" a mai obţinut un premiu internaţional, la festivalul de film de la Vukovar, actorul gorjean Ionuţ Stoica fiind prezent la proiecţia şi premierea peliculei. Artistul a avut însă parte şi de o altă bucurie produsă în aceiaşi zi, barza aducându-i pe lume un nepoţel de dragul căruia moare, deşi nu a apucat să-l vadă pentru că bunicul premiat în Croaţia ajunge de abia azi acasă ca să îşi vadă urmaşul.
 Filmul în care Stoica este cap de afiş, alături de Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov, a fost declarat cel mai bun, spre bucuria artistului gorjean, în competiţie acesta concurând inclusiv cu "Amintiri din Epoca de Aur". Filmul regizat de Corneliu Porumboiu este propunerea oficială a României pentru Oscarul din 2010 la categoria film străin. Pelicula va rula toamna aceasta aproape săptămânal la o serie de festivaluri internaţionale, festivaluri care vor avea loc la Viena, la Hamburg, în Mexic şi Canada sau Taiwan, Polonia, Rusia şi Turcia. 
 Ion Stoica nu ştie dacă va mai ajunge la toate acestea pentru că deplasările pe care le-a făcut până acum în străinătate le-a făcut cu ajutorul sponsorilor din Gorj. El a ajuns la Vukovar doar pentru că senatorul Ion Ruşeţ şi sindicatele miniere conduse de acesta în zona Jilţ l-au ajutat pe actor cu banii necesari deplasării în Croaţia. Actorul spune însă că, pe lângă bucuria obţinerii unui nou premiu, acasă, la Târgu Jiu, a mai avut parte de o altă fericire, cel de-al doilea nepot al său venind pe lume cu câteva ore înainte ca "Poliţist. Adjectiv" să fie declarat câştigător la Vukovar. "Îl va chema Cristi şi de abia aştept să-l văd", ne-a spus ieri actorul, înainte de a pleca de la Zagreb spre România.
 Anul acesta, pentru pelicula regizată de Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia. Presa internaţională a întâmpinat filmul lui Porumboiu cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist în aparenţă, «Poliţist, adjectiv» se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie".


Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: