Aproape jumătate din "primarii deştepţi" ai Gorjului şi-au tras sporuri peste sporuri

Scandalul declanşat cu vreo lună în urmă de descoperirea sporurilor încasate de edilii din Motru continuă acum cu un nou episod, în care toată lumea pare resemnată. Aproape jumătate dintre primarii din judeţ şi-au dat primăriile în judecată şi au luat sporuri peste sporuri, în timp ce restul au respectat legea, "ca fraierii". Pentru ca lucrurile să fie clare de acum încolo, Prefectura Gorj vrea să ceară Guvernului să emită o hotărâre prin care să decidă dacă există sau nu posibilitatea încasării de către primari a oricăror sporuri salariale.
 Subprefectul Liviu Andrei afirmă că, în urma realizării unui inventar al sporurilor încasate de primarii şi viceprimarii din judeţ, a descoperit că în 28 de localităţi edilii locali au chemat în judecată Consiliile Locale, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care le sunt acordate diferite sporuri. Inventarul a fost făcut la cererea celuilalt subprefect, Marcel Romanescu, aflat acum în concediu, ca şi prefectul Ion Florescu. Cifrele adunate pe hârtie au ajuns în faţa lui Andrei, care şi-a dat seama că o parte dintre primari au profitat de portiţele legislative şi au luat sporuri cu vârf şi îndesat, în timp ce alţii, cei mai mulţi, de altfel, au crezut că dacă respectă ei legea, adică nu i-au sporuri, la fel vor face şi ceilalţi.
 "Unii au primit sporuri, alţii nu, deşi, în opinia mea, conform legislaţiei actuale, nu au voie la asemenea sporuri. Sunt însă hotărâri judecătoreşti şi trebuie să le respectăm. Eu am aflat de lucrurile acestea când am revenit din judeţ. Din punctul meu de vedere nu sunt legale acele sporuri, dar ce să le fac eu dacă sunt date de o instanţă de judecată? Voi cere la Guvern să se stabilească nişte normative şi sper ca măcar de acum încolo lucrurile să fie clare pentru toată lumea", afirmă Andrei.
 
 Sporurile edililor

 Conform subprefectului, primarii au încasat sporuri de mobilitate şi confidenţialitate, suprasolicitare neuropsihică, stabilitate şi fidelitate, de dispozitiv, de dificultate, dar şi tichete de masă. Verificările efectuate de Prefectura Gorj au fost demarate după ce presa a relatat despre sporuri de 70.000 lei şi, respectiv, 37.000 lei, încasate de primarul şi viceprimarul din Motru, în baza unor hotărâri judecătoreşti, în condiţiile în care edilii se plângeau că nu mai au fonduri la buget pentru a plăti salariile după luna august.
 Prefectura a descoperit însă că există primării care au plătit sporuri edililor fără ca acestea să fie acordate prin hotărâri judecătoreşti. Cap de listă e Primăria Târgu Jiu, unde "sporurile încasate de primar şi viceprimari nu au la bază o sentinţă civilă definitivă, iar din adresa transmisă Instituţiei Prefectului nu reiese procentul sporurilor încasate". Florin Cârciumaru a spus de ceva vreme că el nu va da niciodată Primăria în judecată pentru a cere bani în plus, aşa cum s-a întâmplat la Motru, el spunând că nu ştie despre ce sporuri vorbeşte Prefectura în raportul în care Municipalitatea este nominalizată. "La noi există contractul colectiv de muncă, iar cei care au dat în judecată Primăria sunt doar salariaţii, care, aşa cum s-a întâmplat în toată ţara, şi-au cerut drepturile care li se cuveneau. A venit Curtea de Conturi acum două luni şi nu a descoperit nicio problemă în folosirea fondurilor publice. La noi totul este în regulă, ca să fie clare lucrurile", spune edilul şef.

 Băleştiul nu e în criză

 Alt gen de primari nominalizaţi ca încasatori de sporuri sunt cei din Albeni şi Bălăneşti, despre care Prefectura spune că sporurile luate de actualii edili au la bază hotărâri judecătoreşti pronunţate în favoarea foştilor primari. De asemenea, Aristică Paicu este şi el nominalizat pentru că beneficiază de spor de dificultate în baza unei sentinţe civile în care acesta are calitatea de pârât, sentinţă care nu dispune însă plata către acesta a vreunui spor salarial. Primarul din Băleşti spune că nu are nicio problemă cu legea şi că încasează sporul cu respectarea prevederilor legale, inclusiv a hotărârilor judecătoreşti.
 "Legea spune că toţi membrii comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar primesc un spor de 50%. Eu sunt şeful acestei comisii, vi se pare normal să nu-l iau?! A venit Curtea de Conturi şi a zis că mi-l dă jos şi-mi ia banii înapoi pe anul 2006, pe perioada iunie – decembrie, dar la instanţă am câştigat, aşa că nu văd unde e problema. Eu, ca primar, oricum am un salariu mai mic decât unii subordonaţi. Păi eu primesc 25 de milioane, cu sporuri cu tot, şi secretarul sau contabilul iau peste 30 de milioane. Cine nu şi-a luat sporurile, dintre primari, nu şi le-a luat, asta e, dar dacă eu îl întreb pe unul şi îmi zice că l-a luat, atunci eu de ce să nu-l iau. Eu sunt bucuros că am putut să plătesc aceste sporuri şi, cu toate că e an de criză, să continui să fac investiţii la Băleşti. Avem 38 de miliarde cheltuite pe investiţii până acum dintr-un buget total de 108 miliarde. Am reabilitat şcoli, am asfaltat sau pietruit drumuri, am făcut lucrări de canalizare în diferite sate, am realizat proiecte pentru a atrage fonduri externe sau de la Guvern, am făcut multe. Să ştiţi că la noi criza nu se simte ca la alţii pentru că am făcut proiecte în anii trecuţi şi acum avem fonduri pentru ele. Asta e, de asta spun că mai şi merităm mici recompense de genul acesta. Oricum le-am tăiat sporurile de calculator şi fidelitate la angajaţi şi fac o economie lunară de 88 de milioane, adică rata lunară pe care o dau pentru un camion pe care îl voi cumpăra ca să pietruiesc nişte uliţe", spune edilul.
 
 Andrei vrea lămuriri de la Guvern

 Subprefectul Liviu Andrei spune că va înainta la Guvern o propunere prin care speră ca Executivul să clarifice situaţia sporurilor pentru primari şi viceprimari, acesta menţionând că şi în prezent legea nu le permite încasarea altor sume, plata sporurilor făcându-se doar în baza hotărârilor judecătoreşti emise favorabil pentru ei. "Nu vom putea lua aceşti bani înapoi, categoric, pentru că, ne place sau nu, ei sunt daţi în baza hotărârilor judecătoreşti pe care noi nu avem cum să le modificăm. Dar măcar de acum încolo să ştim o treabă, un lucru clar", afirmă Andrei.


Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: