După cât timp dispare alcoolul din sânge!

Se întâmplă ca unor șoferi să le apară alcool în sânge a doua zi după ce au băut, asta pentru că alcoolul nu dispare imediat sau la câteva ore din corp. Un șofer trebuie să știe după cât timp din momentul în care a consumat alcool poate urca la volan. 

Mașina este aproape nelipsită din familiile românilor dar este important ca șoferii să fie preocupați de siguranța rutieră și responsabilitatea în trafic. Printre factorii critici care afectează capacitatea unui șofer de a conduce în siguranță se numără consumul de alcool.

Fie că este vorba despre o ieșire cu prietenii sau despre o sărbătoare de familie, momentele de relaxare pot adesea implica și consumul de băuturi alcoolice. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem cât timp rămâne alcoolul în sânge și cum putem adopta măsuri responsabile pentru a asigura că suntem în deplină capacitate de a conduce înainte de a ne urca la volan. 

Alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, informează spitalul Regina Maria. 

Ficatul este responsabil de peste 90% din eliminarea alcoolului din organism. Orice afecțiune la nivelul ficatului va reduce rata de metabolizare a alcoolului. 

Deși nu poți grăbi cât de rapid alcoolul este metabolizat de către ficat, această rată precisă de metabolism îți permite să poți determina destul de ușor cât timp va dura până când alcoolemia va ajunge la zero.

Să luăm de exemplu o alcoolemie de 160 mg/100 ml care la șoferi reprezintă de două ori limita legală de 80 mg/100 ml, când se consideră infracțiune și se pedepsește cu închisoarea. Deoarece corpul tău (asemănător oricărui altuia) metabolizează alcoolul la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoană cu o alcoolemie de 160 să ajungă la o concentrație a alcoolului în sânge de 0.00.

De fapt, poți determina alcoolemia pentru fiecare oră care trece din momentul în care nu mai bei și în care alcoolul este metabolizat. Să continuăm să folosim același exemplu. Să presupunem că o persoană are o alcoolemie de 160 mg/100 ml la ora două dimineața, când s-a oprit din băut.

Chiar și fără a măsura alcoolemia la fiecare oră, pentru următoarele 10 ore poți ști care este aceasta, potrivit Cleavland Clinic:

•            Ora 2 am: alcoolemie 160

•            Ora 3 am: alcoolemie 144

•            Ora 4 am: alcoolemie 128

•            Ora 5 am: alcoolemie 112

•            Ora 6 am: alcoolemie 96

•            Ora 7 am: alcoolemie 80

•            Ora 8 am: alcoolemie 64

•            Ora 9 am: alcoolemie 48

•            Ora 10 am: alcoolemie 32

•            Ora 11 am: alcoolemie 16

•            Ora 12: alcoolemie 0

Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 abia la prânz. În orice moment, înainte de ora 11 dimineața, alcoolemia va fi peste limita de detectare legală dacă persoana va vrea să conducă.

Vizualizări: 2,585

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: