După DIICOT, și Avocatul Poporului face anchetă la Protecția Copilului Gorj

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul administrării de medicamente psihotrope, fără rețetă sau recomandare, copiilor și bătrânilor din trei centre sociale din județul Gorj. “Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 50 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și protecția persoanelor cu handicap”, arată un comunicat al instituției.

Și DIICOT are o anchetă în derulare în acest caz. Mai mulți medici, asistente și șefi din trei centre sociale din Gorj ce aparțin Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj au fost audiați după ce mai mulţi copii şi bătrâni ar fi primit, fără reţete medicale, mai multe medicamente care conţin substanţe psihotrope.

Situația a ieșit la iveală în urmă cu trei ani, iar conducerea DGASPC Gorj a dispus atunci mai multe anchete interne care au întărit suspiciunile. Deși toţi angajaţii vizaţi de acele rapoarte au fost sancţionaţi atunci, aceștia au continuat să administreze medicamente psihotrope fără reţetă mai multor bătrâni și copii din centrele sociale.

Sesizarea ar fi fost făcută la Poliție, în luna februarie a anului 2017, de către fosta conducere a DGASPC Gorj. Actualul director Laurențiu Diaconescu spunea în februarie 2019 că i s-au cerut documente referitoare la acest caz. „Mi s-au solicitat anumite documente cu privire la acest caz, pe care le-am pus la dispoziţia organelor de cercetare. În sesizare erau semnalate aspecte de natură penală în procedura privind achiziţia, păstrarea şi distribuirea de medicamente cu conţinut stupefiant şi psihotrop la cele trei complexe de servicii. Medicamente cu conţinut stupefiant sunt administrate beneficiarilor în baza prescripţiei medicale date de medicul specialist. Nu știu să vă spun cantități ori persoane. Vă spun doar că sper să nu se fi greșit în acest caz. Dacă s-a greșit, evident că cei care au greșit vor răspunde”, a spus Laurențiu Diaconescu, directorul DGASPC Gorj. (A.M.)

Vizualizări: 1,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: