După voi, potopul!

Desfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), operaţiune lansată la sfârşitul săptămânii trecute, în plină  revoluţie basarabeană, n-a părut că irită pe cineva, deşi miza desfiinţării acestei instituţii se cifrează în jurul a 40 miliarde euro, cam cât valorează doar terenurile... Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, vrea să prindă toţi iepurii  înainte de marea schismă proiectată a se întâmpla după alegerile europarlamentare şi care l-ar proiecta peste gardul ministerului şi peste cel mai mare tun imobiliar ce se prefigurează odată cu desfiinţarea ADS.

Spuneam că anunţul făcut de ministru pentru a testa piaţa reacţiilor n-a produs mare lucru pentru că puţină lume ştie  că instituţia statului pe care ministrul vrea să o desfiinţeze gestionează circa 400.000 ha teren agricol şi neagricol, precum şi nenumărate active neevaluate niciodată până acum. Dacă ar fi să credem că intenţia ministrului Sârbu este adevărată, atunci ar trebui să spunem că  ADS nu ştie nici acum, după 19 ani de retrocedări şi împroprietăriri, cât teren şi câte active mai are statul roman la această oră. Statisticile  deţinute de instituţia statului care administrează proprietatea nu bat în nici un punct cu realitatea. Comisiile judeţene de aplicare a legilor fondului funciar au profitat din plin de lipsa de reacţie a oficialilor ADS, care nu s-au sinchisit când acestea au intrat cu foarfecele în hărţile cadastrale şi au tăiat hălci întregi de terenuri pe care le-au repartizat clientelismului politic, acest lucru fiind mult prea vizibil în guvernarea liberală care abia s-a încheiat de puţin timp.

De ce vrea Sârbu să desfiinţeze ADS- Pentru că toate terenurile statului aflate în proprietate publică sau privată vor trece, conform surselor din minister, în administrarea  primăriilor locale.  De ce s-a supărat ministrul pe o instituţie din atâtea altele care nu şi-a dovedit nicicum eficienţa- Pentru că tot în administrarea ADS se mai găsesc şi o parte din terenurile şi activele staţiunilor şi institutelor de cercetare agricolă care se află la periferia oraşelor mari sau în imediata lor vecinătate şi deci e rost de  o megaafacere. Aici va fi tunul, pentru că un metru pătrat de teren din aceste locuri costă la această oră mai mult de 100 euro. Surse credibile ne-au dezvăluit că ADS nu a fost în stare nici măcar să încaseze redevenţele pentru terenurile concesionate, de fiecare dată concesionarii sprijiniţi de personaje importante din instituţie au uzat de tot felul de tertipuri pentru a nu plăti sau pentru a plăti o mică parte din redevenţele trecute în contractele de  concesiune. Mai mult, tot concesionarii a mii de ha din administarea ADS sunt cei care au făcut presiuni pentru desfiinţarea ADS, deoarece li se pare mult mai rentabil pentru afacerile lor să cumpere aceste terenuri odată pentru todeauna şi pe sume de nimic, decât să se încurce în fiecare an cu redevenţele pe care chiar dacă nu le plătesc le încurcă rău de tot  problemele. 

Ilie Sârbu n-a suflat o voorbuliţă despre cine şi cum va evalua activele pe care le administrează ADS, pentru că nici nu are de gând să facă acest lucru. PDL, care se face că nu observă manevra PSD, are şi el interesele lui, că deh, şi acolo sunt tot oameni!

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: