E lege! Prima de vacanţă şi biletele de odihnă, tăiate de la CEO

Cei 19.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia nu vor mai primi prime de vacanţă, de la anul. Guvernul a aprobat o lege prin care companiile şi regiile de stat nu mai pot acorda salariaţilor prime de vacanţă, ci doar vouchere de vacanţă. Dacă vor încasa aceste tichete ei nu vor mai primi nici bilete de odihnă şi tratament şi nici primă de vacanţă. Interesant este că în urmă cu câteva luni, sindicalistul Ion Ruşeţ spunea că salariaţilor nu li se vor mai deconta bilete de concediu, ci vor primi un tichet de vacanţă de 500-700 de lei.

Guvernul a aprobat Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 3 iulie. În Legea 94/2014 apare un articol ce permite CE Oltenia să nu mai dea primă de vacanţă angajaţilor. „Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, precum şi regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1", este articolul care apare în Legea 94.

Prima de minim 3.000 de lei

Prima de vacanţă în CE Oltenia este de minim 3000 de lei, iar anul acesta ea a fost încasată cu întârziere. Chiar şi acum sunt câteva sute de persoane care şi-au terminat „vacanţa“ şi încă aşteaptă prima. Foarte important este că această lege spune că angajaţii care vor încasa vouchere de vacanţă nu vor mai primi prima de vacanţă şi nici de bilete de odihnă, acordate în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Legislaţia în vigoare prevede că salariaţii nu pot primi în aceleaşi timp şi tichete de vacanţă si prime de vacanţă. „Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în lege.

Propuneri încă de anul trecut

Apariţia acestei legi aduce în actualitate o declaraţie dată de Ion Ruşeţ acum câteva luni. El spunea că angajaţii ar putea primi un tichet de 500-700 de lei. Cam 500 de lei ar primi fiecare dacă s-ar împărţi fondul pentru prima de vacanţă. „Au fost şi propuneri, una făcută de domnul Marciuc în 2013, în care s-a spus că este bine să se găsească o formulă ca această sumă pentru bilete de odihnă şi tratament să fie împărţită în mod egal la toţi salariaţii. Acest lucru nu se poate în 2014, dar se are în vedere ca în anul 2015 să se găsească o formulă, poate un tichet de vacanţă care să se dea fiecărui salariat şi atunci fiecare poate să-l folosească cum vrea. Va fi la o valoare mult mai mică, la 500-700 de lei. Atunci poate să facă ce vrea cu el”, a declarat Ion Ruşeţ. 

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: