Echipamente obligatorii din mașină pentru care poți lua amendă!

Legea din România stabilește mai multe echipamente obligatorii pentru toate mașinile aflate în circulație pe drumurile publice. Atunci când acestea lipsesc sau sunt neconforme se pot aplica sancțiuni șoferilor depistați.

Autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să aibă mai multe echipamente și accesorii de siguranță. Dacă una dintre aceste dotări lipsește sau e neconformă, șoferul poate să fie amendat cu o sumă considerabilă.

Conform legii, toate mașinile aflate în circulație trebuie să aibă mai multe echipamente obligatorii precum:  o trusă medicală; un stingător de foc și două triunghiuri reflectorizante.

La aceste echipamente se mai adaugă și o vestă reflectorizantă și un set de lanțuri antiderapante. Însă cele două nu sunt obligatorii decât în cazul vehiculelor de peste 3.5 tone.

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internaţională acordată de oricare dintre autorităţile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958”, precizează Registrul Auto Român. 

Așadar, un triunghi de presemnalizare omologat internaţional poate fi recunoscut după marca de omologare. Aceasta e reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea. Simbolul e încadrat într-un cerc. De asemenea, și trusa sanitară și stingătorul auto trebuie să fie omologate.

În plus, șoferii trebuie să fie atenți la data de expirare a echipamentelor. Pentru că trusa de trusa medicală extinctorul au un termen de valabilitate limitat.

În cazul în care vă oprește poliția și constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă. Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste dotări auto obligatorii sunt expirate sau nu sunt omologate. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

Vizualizări: 1,422

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: