Edilii Gorjului au lipsit de la discuţiile cu oaspeţii francezi veniţi la Glogova

Între 1 şi 2 august 2009, la invitaţia deputatului C.tin Severus Militaru, delegaţia administrativă a oraşului Luçon, s-a aflat în judeţul Gorj şi a vizitat atât zonele cu mare potenţial turistic şi etnografic, dar şi pe cele reprezentative din punct de vedere economic şi social. Sosită în România pentru schimburile culturale şi economice consecvente pe care Luçon le are cu oraşul Sibiu, delegaţia franceză a fost însoţită pe traseele judeţului de către artistul fotograf Teodor Dădălău, referent de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, binecunoscut în Luçon datorită expoziţiilor sale de fotografie, găzduite de galeriile de artă ale oraşului.  Pierre Guy Perrier, primarul oraşului francez şi consilierul regional al comunităţilor de pe Valea Loarei, a sosit în Gorj alături de responsabilul cultural- viceprimarul Fabienne Parpaillon, de consilierii săi în probleme etnografice şi de comunicare şi de un reprezentant al primăriei oraşului Sibiu. Invitaţia a fost făcută în speranţa că vizita se va constitui într-un prim pas în stabilirea unui parteneriat viabil între comunităţi din Gorj şi din Franţa, fiind vizată atât experienţa economică, dar mai ales cea culturală. 
 În acest context, în seara zilei de 1 august, a fost organizată la Glogova o întâlnire între delegaţii francezi, primarii comunităţilor din colegiul deputatului Severus Militaru şi din alte localităţi importante ale Gorjului, precum şi oficiali ai industriei extractive din zona Motru. Delegaţia străină a vizitat cariera Roşiuţa şi oraşul Motru. Regretăm lipsa de interes a edililor gorjeni, din rândul cărora au fost prezenţi la întâlnire doar reprezentanţi ai comunităţilor din Turceni, Rovinari, Negomir, Samarineşti şi comuna-gazdă, Glogova.  
 În dimineaţa zilei de 2 august, deputatul S. Militaru s-a întâlnit cu delegaţia franceză pentru a pune la punct primul proiect de colaborare cu comunităţi din regiunea Valea Loarei, primarul oraşului Luçon oferindu-se pentru a sprijini realizarea unui muzeu miner, viitor obiectiv cultural în Gorj, dar şi pentru promovarea culturii şi artei tradiţionale, care au încântat reprezentanţii francezi. Domnia sa a precizat că „va încerca să fie un veritabil ambasador pentru Gorj şi România deoarece a fost plăcut încântat de dezvoltarea ţării, de ospitalitatea românească şi de curajul cu care poporul român continuă să schimbe în bine urmele epocii trecute, în ciuda atâtor greutăţi”. De asemenea, consilierul Văii Loarei s-a declarat surprins de discordanţa informaţiilor care circulă în Europa despre România faţă de realitatea pe care a găsit-o la faţa locului.
 Primul schimb cultural oficial între Gorj şi comunităţi din Valea Loarei a fost stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie, 2009. 


Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: