Educația financiară, cel mai bun cadou pe care îl poți oferi copiilor tăi

Pentru un viitor mai luminos, ar trebui să le oferim celor mici informații prețioase despre finanțele personale încă de la începutul vieții.

Deși avem impresia că cei mici nu cunosc încă tainele lumii în care trăim, aceștia prind natural idei și concepte încă din momentul nașterii. În ciuda aparențelor, discuțiile cu cei mici despre subiecte dificile, precum banii sau relațiile, pot fi de un real ajutor în formarea personalității lor și a bazei educaționale la care vor apela instinctiv toată viața de adult.

Mulți dintre noi au crescut în case unde subiecte precum banii, relațiile sau dezvoltarea personală erau tabu. Astfel, am fost nevoiți să descoperim lumea pe cont propriu și să învățăm din propriile greșeli mai degrabă decât din experiența și înțelepciunea adulților din jurul nostru. Pentru un viitor mai luminos, ar trebui să nu repetăm greșelile părinților noștri și să le oferim celor mici informații prețioase încă de la începutul vieții.

Educația financiară este un domeniu unde nu strică să pornim în călătorie alături de copiii noștri încă de la cele mai mici vârste. Ce greșeli pot evita copiii noștri cu ajutorul educației financiare?

1.   Libertatea vine odată cu o viață financiară organizată

Cei mici trebuie să învețe circuitul banilor în economie și modalități alternative prin care pot obține bani pentru a nu depinde doar de salariu. Veniturile pasive, investițiile și antreprenoriatul pot fi căi excelente prin care oricine poate produce bani, iar atunci când strategiile tradiționale sunt însușite de la cele mai mici vârste, succesul are șanse mult mai mari de apariție.

Copiii pot învăța cu ușurință cum să își gestioneze banii, în ce să investească și ce să facă încă din adolescență pentru a trăi mai liniștiți din punct de vedere financiar. Stresul financiar și traiul de pe o lună pe alta pot fi concepte distante pentru ei dacă părinții lor se vor asigura că aceștia au noțiunile necesare evitării unui astfel de stil de viață.

Copiii sunt ființe cu plasticitate neuronală și o dorință fantastică de învățare, iar dacă părinții fac un efort pentru ei se pot obține rezultate remarcabile. Există deja nenumărate resurse care oferă celor mai puțin pricepuți idei, concepte, jocuri și modalități de învățare pentru ca orice părinte să își poată ajuta copiii să atingă un nivel bun de educație financiară.

2.  Amânarea satisfacțiilor de moment

Trăim vremuri intense în care ne putem îndeplini imediat orice dorință prin accesarea împrumuturilor rapide, a creditelor de nevoi personale sau utilizarea cardurilor de credit. Uităm să ne bucurăm de viață și cumpărăm lucruri de care nu avem, de fapt, nevoie în speranța obținerii unei fericiri care nu stă în obiecte. De câte ori nu ați cumpărat un obiect pe care vi-l doreați ca să constatați, în doar câteva zile, că a fost o cheltuială inutilă?

Cei mici pot învăța de la noi acest comportament toxic sau bucuria care vine odată cu achiziționarea unor obiecte mult dorite după o perioadă de timp în care au economisit banii necesari. Amânarea satisfacțiilor de moment în comportamentul de consum reprezintă o dovadă de stăpânire de sine și o strategie foarte bună către succes pe plan financiar.

3.   Creditul ca stil de viață

Deși suntem încurajați de pretutindeni să deschidem noi carduri de credit în fiecare lună, să apelăm la credite de nevoi personale oricât de des putem și să utilizăm creditul pe post de cont personal, banii împrumutați trebuie utilizați cu inteligență. Mulți cetățeni confundă ușurința cu care putem accesa credite cu stilul de viață, ajungând să depindă de bănci și să plătească dobânzi mult prea mari pentru îndeplinirea unor dorințe care mai puteau aștepta.

Specialiștii în credite de la comparatorul internațional Finbino ne sfătuiesc să le prezentăm celor mici alternativele (contul de economii și strategiile de budgeting) încă de la grădiniță. Astfel, aceștia pot exersa noțiuni simple de educație financiară cu banii primiți de la bunici sau sub formă de cadou cu diferite ocazii. Poți utiliza informațiile de pe blog și comparatorul de credite Finbino.ro pentru a extrage idei utile în vederea discuțiilor cu cei mici.

Profită de orice ocazie să le demonstrezi cum pot utiliza banii pentru prosperitatea lor și a celor dragi și nu te feri să discuți cu ei eventualele greșeli pe care le-ai făcut sau le faci cu finanțele tale. În doar câțiva ani vei fi uimit de progresul copiilor tăi, iar la bătrânețe vei sta liniștit știind că cei mici au o viață financiară sigură datorită ție.

Vizualizări: 422

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: