Elevii de la CNTV au mâncat francofonie pe pâine

Elevii de la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” au făcut vineri un picnic altfel. Este vorba de un picnic francofon pentru a marca anul Brâncuşi. Timp de două ore elevii au postat pe pagina oficială a Institutului Francez afişe şi poezii în limba franceză în acelaşi timp cu elevii celui mai renumit liceu din Paris. Acţiunea a purtat sloganul ”Haiku noi acasă la Brâncuși” şi s-a desfăşurat concomitent în 43 de oraşe din România.

Peste o sută de elevi ai Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” şi-au întins saltele în sala de sport a colegiului și au început să lucreze la afişe şi poezii de tip ”haiku” pe care mai apoi le-au postat pe pagina de facebook a Institutului Francez.

Lucian Budulan, elev în clasa a IX-a, ne-a explicat ce înseamnă poeziile de tip ”haiku”. ”Poeziile haiku sunt nişte poezii formate din trei versuri, fără rimă, măsură, ritm, sunt mult mai creative decât nişte poezii normale pentru că trebuie să creezi artă din puţin. Cum Eminescu a creat din mii de versuri artă aşa trebuie să creăm noi artă din trei versuri. Am postat pe facebook creaţiile noastre şi câte un afiş simbolic”, a spus Lucian Budulan, elev.

Copiii au avut nevoie pentru această acţiune şi de un ambasador al francofoniei. Profesorii au desemnat-o pe Alina Vânturiş dat fiind faptul că eleva a reprezentat Gorjul la olimpiada naţională de franceză. ”Desenele trebuie să fie reprezentative pentru Brâncuşi, pentru francofonie. Practic, prin intermediul poeziilor haiku trebuie să transmitem un mesaj care să-l facă şi pe cititor să-şi facă o imagine. Îmi place foarte mult limba franceză, reţin foarte uşor şi îmi pare o limbă foarte melodioasă”, a spus Alina Vânturiș, elevă.

Picnicul francofon este o acţiune pe care profesorii au pregătit-o cu mult timp înainte. ”Evenimentul a avut loc în 43 de orașe din România și în cel mai important liceu din Paris, în același timp. A fost o modalitate prin care elevii au putut să aibă o comuniune de idei. Brâncuși este, pentru noi, podul de legătură între cele două civilizații”, a spus Loredana Diaconescu, profesor de limba franceză.

Galerie foto


Vizualizări: 460

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: