Elevii gorjeni au construit primul foișor inteligent din România

Primul foișor inteligent din România construit a fost construit de tineri din Gorj, în cadrul Tabărei Meseriașilor din Țara lui Andrei, proiect al OMV Petrom. Este vorba de 50 de viitori constructori și electricieni din județul Gorj care au construit un foișor inteligent ce îmbină arhitectura tradițional românească cu tehnologii sustenabile actuale, acesta fiind alimentat exclusiv cu panouri fotovoltaice. Foișorul va fi amplasat la Târgu Jiu.

Realizarea acestui foișor inteligent de către elevii gorjeni a avut loc sub coordonarea mentorilor Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, specialiști în construirea de case sustenabile și deținători ai mai multor premii internaționale. 10 dintre cei mai buni elevi participanți în Tabără vor primi burse școlare de 500 de lei/ lună, pe întreaga durată a anului școlar 2016-2017. Tabăra se desfășoară la Bran-județul Brașov. Viitorii electricieni și constructori au participat la ateliere practice și la ateliere de dezvoltare personală, în care au învățat cum să lucreze în echipă, cum să comunice eficient, cum să își dezvolte spiritul antreprenorial și cel civic și cum să se prezinte în fața unui angajator. Foișorul urmează să fie amplasat în Târgu Jiu. Îmbină tehnologiile moderne de iluminat, producția de energie verde și cea de stocare și design-ul tradițional și poate servi comunității drept spațiu de lucru sau de relaxare. Viitorii meseriași au contribuit în totalitate la construcția acestuia. Mentorii elevilor gorjeni au explicat ce au înțeles tinerii în urma participării la această tabără. „Experiența taberei i-a învățat pe copii cât de importantă este partea practică în meseria noastră și de asemenea i-a ajutat să realizeze cât de departe pot ajunge pe termen lung, dacă muncesc. În această săptămână am cunoscut viitori meseriași talentați, energici și cu o sete enormă de cunoaștere și astfel mă bucur că am avut ocazia să fim printre primii mentori din exteriorul școlii care să îi susțină în dezvoltarea lor,” a declarat Mihai Toader-Pasti, mentor.

Elevii participanți la tabără spun că abia așteaptă să împărtățească altor tineri ca ei ceea ce au învățat. „Îmi doresc ca după tabără să povestesc și altor copii despre tot ce am învățat pentru a reuși să îi convingem să ni se alăture anul viitor și să se bucure de aceleași oportunități din Țara lui Andrei”, a declarat Elena, 16 ani, din Târgu Jiu, elevă în seria electricienilor și constructorilor.

PROIECT

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei se află la cea de a 2-a ediție și pregătește anul acesta 270 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din județele Gorj, Argeș, Dâmbovița și Bacău. În perioada 28 august-3 septembrie, alți 50 de elevi din Gorj repartizați în seria turism și alimentație vor evolua sub îndrumarea lui Chef Cezar Munteanu și a lectorilor din cadrul American Hotel Academy din Brașov.

Galerie foto



Vizualizări: 2,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: