Erdogan, înfruntat de o femeie

Un fost ministru turc a lansat miercuri un nou partid de centru-dreapta pentru a concura cu președintele Recep Tayyip Erdogan înaintea alegerilor din 2019, relatează DPA. 

Noul partid are câteva tente ascunse de naționalism, în încercarea de a atrage membri respinși de extrema-dreaptă și de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, un grup islamic conservator.

Meral Aksener a fost ministru în anii '90, iar recent a fost membru al parlamentului din partea Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), de extremă-dreapta, deși ea s-a desprins de conducerea formațiunii și a luat cu ea mai mulți membri, inclusiv persoane de la vârful partidului.

În timpul referendumului recent de extindere a puterilor prezidențiale, în care Erdogan a obținut o victorie la limită, Meral Aksener s-a exprimat cu fermitate împotriva schimbărilor aduse Constituției, în timp ce vizibilitatea sa creștea.

La evenimentul de lansare a acestei mișcări politice, numită 'Partidul Bun', Meral Aksener a atras atenția că democrația țării este în pericol și a evidențiat nevoia de a întări justiția și statul de drept, acuzând în același timp nepotismul politic. Ea a făcut apel la o Turcie 'liberă'.

Sistemul din Turcia cere ca un partid să treacă de pragul de 10% din voturi pentru a putea intra în parlament, un obstacol pe care trebuie să îl depășească partidele noi. În 2019, în Turcia vor avea loc de asemenea alegeri locale și un scrutin prezidențial. (A.P.)

Vizualizări: 446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: