Estimare: CE Oltenia, primul producător de energie în iarna care vine

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Programul de iarnă în domeniul energetic. Fiecare companie din domeniu a primit sarcini clare în privința stocurilor de iarnă, astfel încât să nu fie probleme cu asigurarea energiei în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018. Se estimează că societatea CE Oltenia va fi pe primul loc la producție în această iarnă, dar pentru asta trebuie să își asigure peste 1,8 milioane de tone de lignit în stoc.

Documentul a fost întocmit în funcție de consumul din iarna trecută, dar și a prognozelor meteo. În cadrul Programului au fost incluși toți producătorii de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile. Documentul pornește de la premisa unui consum cu 1,1% mai mare decât anul trecut și ține cont și de posibilele exporturi de energie.

„Luând în considerare consumul estimat şi analizând valorile medii ale acestuia din anii precedenți, se apreciază că valoarea producției de energie electrică la nivel de țară, estimată pentru perioada 1 decembrie 2017 - 15 martie 2018, poate fi considerată acoperitoare. Pentru perioada 15-30 noiembrie a rezultat o neacoperire de consum de 28 GWh. Pentru producțiile prognozate de producători, cantităţile de combustibili prevăzute în balanţa de combustibili pot fi considerate suficiente”, arată documentul pus în dezbatere publică.

CE Oltenia trebuie să dubleze stocurile de cărbune

Ministerul Energiei arată în document care sunt stocurile ce trebuie constituite până la 15 noiembrie, pentru a nu fi probleme cu asigurarea energiei. Stocurile necesare sunt: lignit în centrale – 1.309.000 tone, lignit în depozitele carierelor – 500.000 tone, huilă – 332.000 tone, păcură – 26.500 tone, volum de apă în lacuri – 1.450 milioane mc, stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 – 2.200 milioane mc.

Secretarul de stat Doru Vișan declara zilele trecute că stocurile de lignit de la CE Oltenia sunt în jur de un milion de tone, ceea ce înseamnă că este mult de recuperat. „Pentru a realiza stocurile de lignit, cel puțin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările şi depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roşia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcţionale, și, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere și centrale să se desfășoare în mod corespunzător”, arată documentul postat pe site de Ministerul Energiei.

Sistemul energetic depinde de cărbune

Documentul arată în continuare pe ce producție se bazează ministerul de la fiecare companie în parte. CE Oltenia, de exemplu, va fi principalul furnizor de energie al țării în ianuarie, cu o medie de 1.500 MWh. În schimb, Hidroelectrica va depăși 1.000 MWh doar în decembrie.

Totul depinde însă nu doar de organizare, ci și de evoluția vremii, arată Ministerul Energiei. „În perioada anotimpului de iarnă, în special în lunile ianuarie şi februarie, sunt posibile apariţii de fenomene meteorologice  care pot periclita funcţionarea normală a SEN (temperaturi medii zilnice negative, sub –50C mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazută, etc.). În aceste condiții, pentru a preveni o situaţie critică în funcţionarea sigură şi stabilă a SEN și pentru a se crea resursele şi capacităţile necesare intervenţiei în timp util pentru echilibrarea SEN, este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv «rezerva terțiară lentă»- RTL”, scrie în documentul foarte amplu și tehnic supus dezbaterii publice.

Vizualizări: 3,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: