Eveniment de amploare dedicat lui Constantin Brâncuși, astăzi la Biblioteca Națională a României

 Biblioteca Națională a României gazduieste o serie de evenimente deosebite dedicate celebrului sculptor român, Constantin Brâncuși, la 67 de ani de la trecerea sa în eternitate. Organizate de OFA UGIR Gorj și Asociația culturală Tătărescu, sub egida Organizației a Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România, aceste evenimente aduc în prim-plan opera și personalitatea inconfundabilă a părintelui sculpturii moderne.

Evenimentele au debutat la ora 11.00 cu conferința intitulată „Revoluțiile lui Brâncuși”, susținută de reputatul critic de artă Pavel Șușară în Sala „Doina Cornea” a Bibliotecii Naționale. Despre importanța perpetuării operei lui Brâncuși în conștiința publică, Pavel Șușară a subliniat: „Trebuie să-i punem în valoare opera. Să nu fugim atunci când avem posibilitatea de a îmbogăți patrimoniul Brâncuși din România.” Conferința  este moderată de către Doru Strîmbulescu.

Ulterior, la ora 13.00, are loc deschiderea Expoziției documentare „Brâncuși în presa interbelică românească”, în spațiul expozițional Dealul Spirii – Mezanin al Bibliotecii Naționale a României. Coordonată de Andrei Popete Pătrașcu și Marinela Strîmbulescu, expoziția propune o incursiune în articolele publicate în presa românească între anii 1923 și 1939, oferind o perspectivă inedită asupra vieții și operei marelui sculptor.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 16-29 martie, între orele 8.00-20.00 (de luni până vineri) și 9.00-18.00 (sâmbăta). 

Unul dintre punctele de atracție ale expoziției este articolul din ziarul „Patria” de la Cluj, din 1928, care relatează celebrul proces prin care Brâncuși s-a judecat cu statul american pentru recunoașterea valorii artistice a lucrărilor sale. Acest eveniment a marcat o cotitură esențială în istoria artei moderne.

Evenimentele de astăzi marchează și înmânarea prestigiosului Premiu Național „Restitutio. Brâncuși” criticului de artă Pavel Șușară, oferit de către Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația culturală Tătărescu și OFA UGIR Gorj. Această distincție este acordată anual personalităților din domeniul cultural care contribuie semnificativ la promovarea operei și moștenirii lui Constantin Brâncuși.

Vizualizări: 771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: