Excavatoarele CE Oltenia, blocate de păduri

Complexul Energetic Oltenia va produce anul acesta aproape 22 de milioane de tone de cărbune, cu circa 2,5 milioane de tone mai mult decât anul trecut. A fost nevoie de un program de șapte zile pe săptămână în carierele miniere. Directorul companiei, Sorin Boza, estimează că anul viitor va fi nevoie de o producție chiar mai mare, dar pentru asta este nevoie să fie rezolvată o problemă veche de câțiva ani.

Sorin Boza spune că face demersuri la București pentru modificarea Codului Silvic, astfel încât să fie simplificată procedura pentru defrișarea unor suprafețe în perimetrele miniere. „Stăm cu 11 excavatoare blocate de patru-cinci ani, pentru că sunt păduri în fața fronturilor de lucru. Sperăm să rezolvăm prin această modificare de cod silvic, pentru a putea să deblocăm excavatoarele. Au fost 11 blocate, mai sunt zece”, a spus Sorin Boza la Radio Accent.

Gheorghe Dobrițanu, director în Direcția Minieră, a spus în aceeași emisiune ce ar însemna deblocarea acestor excavatoare: „Cele zece excavatoare, când vor porni, vor putea excava peste trei milioane de tone de steril. După descopertare, vom putea produce câte 500.000 – 1.000.000 de tone de cărbune în plus pe fiecare carieră în parte”. Dobrițanu a explicat că, dacă nu vor fi făcute aceste defrișări, va fi compromisă producția din anii viitori.

Modernizări în cariere

Dobrițanu a vorbit la Radio Accent și despre investițiile făcute în carierele miniere: „Am avut anul acesta un excavator de la Lupoaia în modernizare, s-a terminat în această vară. Tot pe parte de investiții cu terți a fost un excavator la Roșiuța, la care s-a înlocuit reductorul roții. Restul lucrărilor de mentenanță le-am făcut cu forțe proprii. Am reușit să rezolvăm circa 143 de utilaje, în jur de 43 de excavatoare la care am făcut reviziile periodice, vreo 16 mașini de haldat, în rest transportoare cu bandă și alte utilaje din cariere. Lucrările continuă, avem cam cinci utilaje pe fiecare lună”.

Dobrițanu spune că pentru anul viitor este planificată modernizarea a două excavatoare, unul la Cariera Tismana și celălalt la Cariera Roșia. „Funcționăm cu o medie de 45 de excavatoare zilnic”, a precizat directorul Dobrițanu.

Vizualizări: 2,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: