Explicațiile jandarmilor: Cei care au rămas în piață și-au asumat riscul

Purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei Române și Jandarmeriei Capitalei au susținut o conferință de presă în care au spus că oamenii care au rămas în piață după ce s-au făcut cele trei somații de evacuare a pieței își asumă ce s-a întâmplat ulterior. Jandarmii au început prin a mulțumi protestatarilor care au salvat cei doi colegi ai lor bătuți de incitatori, dar spre finalul conferinței și-au asumat salvarea acestora.

Jandarmii au spus că ordinul de evacuare a pieței a venit la 23.11, de la Prefectul Capitalei. Aceștia susțin că pe tot parcursul manifestării s-a acționat gradual și că forțele de ordine au fost permanent atacate cu obiecte de mobilier stradal și sticle cu apă. Întrebați de ce nu au ridicat incitatorii încă de la ora 16.00, când erau puțini oameni în piață, purtătorul de cuvânt a menționat că extragerea lor presupunea anumite riscuri.

Jandarmeria nu a dorit să ofere detalii cu privire la ce cantități de gaze lacrimogene au folosit în piață și nu a exprimat nici cele mai mici regrete pentru sutele de civili care au necesitat îngrijiri medicale, folosind în schimb din plin drama colegei lor, despre care au spus că a avut o suspiciune de fractură cervicală, fără a menționa diagnosticul final.

Purtătorii de cuvânt au mai spus că s-a intervenit în toată piața pentru că grupurile de incitatori erau dispersate peste tot, deși cei din piață spun că nu a fost așa. Mai mult, jandarmii spun că au primit informații prin stație cum că huliganii îi bat pe protestatarii pașnici, dar astfel de informații nu au circulat deloc pe rețelele sociale.

Reprezentanții Jandarmeriei nu au dorit să răspundă la prea multe întrebări și au pus rapid punct conferinței de presă. Toată acțiunea Jandarmeriei a fost supravegheată de un procuror militar. 33 de persoane au fost duse la secțiile de poliție, fiind deschise opt dosare penale. Jandarmii spun că au informații că vor fi violențe și la protestele de sâmbătă seara.

Vizualizări: 1,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: