Fabrica chinezilor de la Peştişani, ţinută pe loc de un aviz

Chinezii nu au reuşit până acum să pună în funcţiune fabrica de brichetare a cărbunelui pe care au ridicat-o în satul Gureni din comuna Peştişani. Motivul? Nu au obţinut autorizaţia de mediu, afirmă primarul Cosmin Pigui.

Investitorii profită de acest răgaz pentru a testa liniile tehnologice, având deja zece persoane angajate în cadrul fabricii: paznici, contabil, şef secţie, operatori, electricieni, sudori. Deşi fabrica nu a început activitatea, comenzi sunt cu nemiluita, susţine primarul din Peştişani. „Fac probe să stabilească cea mai bună reţetă pentru brichete, dar n-au voie să vândă. O să dea drumul în minimum două schimburi, asta înseamnă cel puţin 40 de oameni. Le este necaz că au cerere, dar nu pot să vândă. Ar putea să vândă şi la export. Au comenzi în special din zona de sud a ţării. La ora actuală e 400 de lei metrul cub de lemne, iar la ei tona e 360 de lei. Puterea calorică e de două ori mai mare a brichetelor. Sunt desulfurate, nu mai miros a cărbune, nu fac gaze toxice”, a explicat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Materia primă folosită provine de la o carieră privată din bazinul Motru. Autorităţile locale cred că luna aceasta s-ar putea deschide fabrica, dar nu mai vor să avanseze o dată pentru acest eveniment, pentru că totul ţine de obţinerea avizelor necesare.

Vizualizări: 2,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: