Faceți cumpărături online? Poliția vă spune la ce trebuie să fiți atenți!

Activitățile preventive desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Gorj au un caracter permanent, siguranța cetățenilor constituind o prioritate pentru polițiștii gorjeni.

În acest context, vă informăm că în luna iunie a.c. a fost lansată simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire şi conştientizare intitulată generic #BuySafe, PaySafe, iar în această perioadă este organizată Operaţiunea E-Commence 2018 (eComm 2018), o acţiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.

În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute.  Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul “ascuns” (darkweb - website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

Polițiștii gorjeni vă reamintesc că întotdeauna este mai bine să previi o infracțiune și pentru a reuși există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru autoprotecție.

Pentru a evita fraudele online:

-         Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;

-         Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și  în celelalte tipuri de achiziții;

-         Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;

-         Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.”

„SIGURANŢA DUMNEAVOASTRĂ, PRIORITATEA NOASTRĂ”

„ATENŢIE LA CUMPĂRĂTURILE  FĂCUTE IN MEDIUL ONLINE”

Vizualizări: 1,197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: