Fără contraceptive gratuite la Cabinetul de Planning

Cabinetele de planificare familială din cadrul spitalelor din Gorj nu mai oferă contraceptive gratuite ca în anii anteriori. Acestea pot fi achiziționate doar contra-cost. Cei care cumpără totuși de la cabinetele de planning le vor putea achiziționa la un preț mai mic față de cele practicate în farmacii.

Cabinetele de planificare familială nu au mai primit anul acesta buget de la minister pentru a putea acorda gratuit anticoncepționale și alte mijloace contraceptive tinerilor care vor să prevină o sarcină. Astfel, medicii de la astfel de cabinete pot oferi doar sfaturi gratuite. Medicii cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului de Urgență din Târgu Jiu spun că nu pot oferi gratuit contraceptive însă că mijloacele de prevenție au prețuri mici dacă sunt achiziționate direct de la cabinetul din spital. "Din păcate anul acesta nu nu s-a primit absolut nimic la gratuitate însă prețul contraceptivelor este destul de mic, între 11 și 35 de lei, iar prezervativele care sunt foarte indicate la o vârstă tânără sunt 30 de bani bucata. Deci nu ar fi o problemă. Important este să vină să fie consiliați, consiliate, și după aceea să trecem la administrarea unei metode de contracepție care i se potrivește cel mai bine, conform vârstei. Lunar vin în jur de 40-50 de persoane aici la cabinet ca să ne solicite sprijinul. De regulă vin femeile, eleve, studente, mămici. Noi semnăm și certificatele prenupțiale și atunci în momentul când mai dăm consiliere, venind în cuplu, și bărabții mai beneficiază de unele informații vis-a-vis de contracepție", a declarat Marcela Barbărasă, medic Centru Planning din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.
Spre exemplu o tabletă de anticoncepționale marca Yasmin poate fi achiziționată de la centrul de planficare la un preț de 26 de lei în condițiile în care în farmacii nu costă mai puțin de 40 de lei. Pentru a beneficia de consiliere gratuită din partea medicilor de la cabinetele de planificare familială, persoanele interesate trebuie doar să se prezinte cu buletinul. Nu se cere cardul de sănătate sau bilet de trimitere de la specialist sau medicul de familie.

Vizualizări: 2,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: