FBI anchetează mita de la Rovinari

O echipă de anchetatori americani, de la FBI, dar şi procurori români, vor veni la Complexul Energetic Rovinari pentru a verifica actele legate de presupusa mită oferită în perioada 2003-2006 de un om de afaceri american. Această informaţie a fost făcută publică ieri după-amiază de o agenţie centrală de presă, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Leonard Filip. Contactat de jurnalişti din presa locală, acesta a negat că ar fi dat astfel de informaţii.

Filip s-a încurcat ieri în declaraţiile făcute pe marginea unei posibile implicări a Biroului Federal de Investigaţii în presupusa şpagă dată de un om de afaceri american fostei conduceri a unităţii. Filip a declarat pentru unii jurnalişti că agenţi ai FBI sunt aşteptaţi la sfârşitul săptămânii la Rovinari pentru a verifica o serie de documente din cadrul unităţii. Afirmaţiile respective au fost însă negate atunci când purtătorul de cuvânt a fost luat la întrebări de alţi jurnalişti, Filip precizând chiar că nu a făcut declaraţii de acest gen. Ziariştii care au obţinut însă declaraţia despre venirea agenţilor FBI la Rovinari l-au contrazis pe purtătorul de cuvânt, acesta văzându-se pus într-o situaţie delicată.

Directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, a declarat că nu ştie nimic despre contextul în care purtătorul de cuvânt al unităţii a făcut precizările respective. Acesta a menţionat că va verifica însă dacă Leonard Filip a făcut astfel de declaraţii şi pe ce bază. Actualul purtător de cuvânt al Complexului Energetic este în funcţie din vara anului trecut, când a fost luat acolo de fostul director general Laurenţiu Ciurel. Purtătorul de cuvânt nu are nici măcar un calculator cu acces la internet, acesta dând de înţeles că din această cauză nici nu a putut să dea publicităţii vreun comunicat de presă în perioada scursă de la numirea sa pe post.

Şi DNA vrea să afle la cine a ajuns şpaga

Autorităţile judiciare americane au anunţat, la 4 februarie, că directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului, a recunoscut, că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care se numără şi Complexul Energetic Rovinari din România.

Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul său într-un caz de dare de mită de aproximativ 628.000 de dolari către numeroşi oficiali guvernamentali străini, informează un comunicat al Departamentului american al Justiţiei disponibil pe internet.

Richard Morlok, în vârstă de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut că a plănuit coruperea unor oficiali guvernamentali din România, China, Coreea de Sud şi Arabia Saudită, pentru a obţine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul în Orange County California.

Potrivit unor documente judiciare, compania concepea şi producea vale de control folosite în industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului din toată lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 până în 2007. Din această funcţie, el supraveghea departamentul financiar şi avea responsabilitatea de a aproba anumite plăţi şi transferuri financiare.

Morlok a recunoscut că din 2003 până în 2006, a încurajat compania să dea mită în valoare totală de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii străine de stat, pentru a obţine contracte. El a recunoscut şi că firma a obţinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari în urma contractelor obţinute prin dare de mită. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiţi angajaţi de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) şi Safco (Arabia Saudită).

Morlok a recunoscut şi că a furnizat informaţii false în cadrul unui audit intern din 2004 şi a unuia extern din acelaşi an, pentru a acoperi plăţile ilegale. El riscă cel mult cinci ani de închisoare, iar sentinţa va fi anunţată în 10 iulie 2009. Cazul a intrat şi în atenţia DNA, Biroul Teritorial Tg. Jiu, care a început la rândul său verificarea arhivei Departamentului Comercial, din perioada 2003-2006. În intervalul 2003-2006 director al unităţii a fost Ion Pisc.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: