Femeie de serviciu, la 83 de ani: Voi munci cât oi avea zile

De mai bine de patru decenii, tanti Sofia, o bătrână încă în putere, este femeie de serviciu la o grădiniță din Motru. Nu a lipsit nici măcar o zi de la locul de muncă. Este plătită să muncească două ore în fiecare zi, dar stă mult peste program să se asigure că preșcolarii sunt în siguranță, la căldură și au tot ce le trebuie.

Și acum, la 83 de ani, Sofia Chițoran spune că nu ar renunța la această muncă. Nu are probleme de sănătate și, în fiecare dimineață, la ora 6, este prezentă la grădinița din Leurda, Motru. “Fac curățenie la copii. Mi-e drag de copii. Îmi mai spun și câte o poezie, îi mai pun să-mi spună câte degete au și socotim pe degete. Cât oi avea zile, fac curățenie, aprind focul, mătur mochetele și apoi spăl mătura să nu fie praf și mizerie, șterg măsuțele frumos și aștept până vin copiii. Doamna vine la 8, își ia copiii și eu plec acasă”, ne-a mărturisit bătrâna.

Femeia oferă o adevărată lecție de viață pentru tinerii din sat care nu sunt dispuși însă să muncească pe doar câteva sute de lei. „Sunt sănătoasă. Nu mă dor picioarele, nu mă doare nimic. Doar rinichii mă mai dor când răcesc. Muncesc și la vârsta mea, ce să fac? Salariul a fost 440 de lei. Până acum a fost 340 de lei. Tineretul nu vine să muncească aici. Pleacă să lucreze pe bani mulți pentru că aici nu ar lua bani mulți”, a mai spus tanti Sofia.

„Este un caz unic”

În cei 41 de activitate, a făcut o muncă exemplară, mărturisește și educatoarea Marcela Udrea: „Eu cred că este un caz unic în țară. Acesta este al cincilea an de când lucrez. Tanti Sofia este în vârstă, dar își face datoria. Este prezentă în fiecare zi aici. La vârsta dânsei, își face datoria. Merită banii aceia, dar sunt cam puțini. La vârsta dânsei, ar fi trebuit să primească mult mai mult după 41 de ani lucrați în această unitate”.

Viceprimarul din Motru, Cosmin Morega, a transmis că a fost impresionat de cazul femeii pe care l-a descoperit chiar în această săptămână.

Promite să o ajute pe viitor pe tanti Sofia mai ales că are în grijă un fiu care suferă de epilepsie. „Am un mare respect pentru această bătrână. Am ținut să fac public acest lucru pentru simplul fapt că m-a impresionat. Un om, la 83 de ani, să vină zi de zi să-și facă activitatea este mai rar. O apreciez, o stimez și voi încerca să găsesc un cadru legal de a o ajuta în vreun fel, de sărbătorile de Paști, de sărbătorile de iarnă. Are o pensie de 640 de lei de la CAP. E greu să trăiești cu un copil bolnav la vârsta ei. Din punctul meu de vedere, e un exemplu pentru noi toți”, a declarat Cosmin Morega.

Galerie foto



Vizualizări: 4,372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: