Fermieri, a intrat în vigoare Legea Zootehniei. Amenzi uriașe și pedeapsă cu închisoarea!

Noua lege a zootehniei nr. 32/2019 a intrat în vigoare pe 24 ianuarie și reglementează creşterea şi exploatarea, ameliorarea, reproducţia şi alimentaţia, conservarea resurselor genetice la speciile de animale de interes zootehnic, precum şi conservarea patrimoniului zoopastoral. Dacă în vechea lege, amenzile erau între 250 și 5.000 de lei, în noua lege cea mai mică amendă este 1.000 de lei, iar cea mai mare ajunge la 40.000 de lei. De asemenea, sunt prevăzute și pedepse cu închisoarea. Astfel, în unele cazuri, o persoană poate face până la 7 ani de pușcărie. Sunt de asemenea și câteva reglementări privind concesiunea sau închirierea terenurilor agricole pentru păscut.

Un fermier poate face închisoare între unu și 6 ani pentru infracțiunea de falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidenţe oficiale, între 2 luni și 2 ani pentru lucrări de manipulare genetică la animale fără aprobare sau introducerea pe teritoriul țării de reproducători şi/sau material biologic fără autorizaţie.

De asemena, este prevăzută o pedeapsă cuprinsă între unu și 7 ani de închisoare în cazul utilizării sumelor alocate pentru ameliorarea şi conservarea resurselor genetice animale în alte scopuri. În vechea lege, pedeapsa cu închisoarea era între 6 luni și 3 ani se aplica pentru înscrierea unor date false pe etichetele de prezentare a nutreţurilor combinate, folosirea de pesticide sau de alte substanţe toxice fără avertizarea deţinătorilor de animale din zonă și executarea fără drept de lucrări de manipulare genetică la animale.  

Sancțiuni, sancțiuni

În plus, un întreg capitol este dedicat sancțiunilor. Potrivit legii, este aplicată o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei în cazul montei clandestine, neprezentarea şi nedeclararea pentru identificarea şi înregistrarea ecvideelor, inexistenţa documentelor evidenţelor zootehnice şi a paşaportului, după caz, neactualizarea documentaţiilor, refuzul unui operator de a duce la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse de inspectorul în zootehnie, la termenele stabilite de acesta, abateri repetate referitoare la înregistrarea şi transmiterea datelor de către prestatorii de servicii, păşunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajişti în afara perioadei stabilite pentru păşunat sau refuzul de către titularii de pajişti de a participa la întocmirea planurilor de exploatare a pajiştilor, împiedicarea sau interzicerea punerii în aplicare a lucrărilor prevăzute în acestea.

Cu amendă între 4.000 și 8.000 de lei sunt sancționate următoarele: nerespectarea normelor tehnice privind efectuarea montei, înscrierea de date neconforme cu realitatea în registrele genealogice, registrele unice de montă şi fătări, buletinele de însămânţare artificială, nerespectarea normelor tehnice privind efectuarea lucrărilor de selecţie sauprestarea serviciilor de comercializare a materialului seminal congelat/conservat pentru însămânţare artificială fără autorizaţie.

Pentru producerea de embrioni, material seminal, ouă de incubaţie pentru hibrizi comerciali şi ouă de viermi de mătase în afara unităţilor specializate autorizate în acest scop, executarea neautorizată a transferului de embrioni sau a însămânţărilor artificiale și testarea reproducătorilor în unităţi neautorizate amenda este între 6.000 și 10.000 de lei.

Reguli pentru terenurile agricole

O amendă cuprinsă între 30.000 lei la 40.000 lei se aplică pentru schimbarea categoriei de folosinţă, precum şi a destinaţiei de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale prevăzuţi.

Cât privește concesiunea terenurilor pentru păscut, o problemă a fermierilor, poate concesiona, închiria sau arenda un teren un crescător de animale care are vechime în creşterea animalelor de cel puţin 5 ani dovedită cu înscrierea animalelor în Registrul naţional al exploataţiilor şi Registrul agricol al unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă, cu excepţia tinerilor fermieri crescători de animale, să aibă sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit cu acte de proprietate/înscrisuri de la registrul comerţului sau documente de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă.

De asemenea, trebuie să asigure încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha.

Vizualizări: 5,858

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: