Fermierii din Gorj, chemaţi să se constituie în cooperative. Marţi, la Novaci!

Fermierii din Gorj trebuie să se organizeze dacă vor să atragă bani europeni, a declarat consultantul în accesare fonduri europene Marinela Strîmbulescu. Marţi, 27 februarie, va avea loc la Novaci o întâlnire cu fermierii din zona montană, unde se va discuta despre oportunitatea constituirii unor cooperative agricole. „Este chiar ultimul tren în care ne putem urca”, avertizează Marinela Strîmbulescu, afirmând că aceste forme asociative vor avea prioritate la obţinerea fondurilor cu finanţare europeană.

Pericolul neînfiinţării acestor forme asociative a fost subliniat şi de consilierii ministrului Petre Daea, Tiberiu Ştef şi Florin Ciobanu, care au participat în urmă cu două zile la o întâlnire cu fermierii din Gorj, la Rânca. În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia, veche de altfel, că acest sector poate supravieţui şi se poate dezvolta doar prin crearea unor forme asociative. Consultantul în accesare de fonduri europene, Marinela Strîmbulescu, a anunţat că vrea să iniţieze procesul de formare de asociaţii de fermieri în Gorj, astfel încât aceştia să devină o voce la nivel naţional şi, cel mai important, să aducă bani în Gorj. „Marţi la ora 13, cu sprijinul primarului din Novaci, care ne-a pus la dispoziţie una dintre sălile Casei de Cultură, mă voi întâlni cu fermierii din zona montană pentru a dezbate oportunitatea constituirii la nivelul zonei montane a acestor cooperative agricole. Aştept toţi fermierii interesaţi, din Bumbeşti-Jiu, Muşeteşti, Crasna, Novaci, Baia de Fier sau Polovragi, sa ia parte la discuţii. În urma discuţiilor de la Rânca, cu cei doi consilieri ai domnului ministru Petre Daea, Florin Ciobanu şi Ştef Tiberiu, pot să spun că este chiar ultimul tren în care ne putem urca”, a spus Strîmbulescu, adăugând că în următoarea perioadă obiectivele sunt constituirea unor cooperative şi certificarea produselor montane ale Gorjului la nivel european.

 „Suntem total nepregătiţi”

Strîmbulescu a aflat de la oficialii Ministerului Agriculturii că pentru zona montană va fi disponibilă, în următorii 10 ani, suma de un miliard de euro de la Uniunea Europeană: „Aceşti bani vor intra în România, de noi depinde cât de mulţi vom reuşi să îi atragem în Gorj. Deocamdată suntem total nepregătiţi, în timp ce celelalte judeţe abia aşteaptă startul”. Aceasta a mai spus că formele asociative au prioritate la finanţare: „Cei care vor fi prioritizaţi la finanţare vor fi tocmai aceste forme de asociere în cooperative agricole, conduse de tineri sub 40 de ani, care din păcate la noi lipsesc”.

Consultantul are un mesaj şi pentru autorităţile locale: „Vreau să trag un semnal de alarmă atât autorităţilor publice locale şi judeţene, cât şi fermierilor din zona montană că dacă nu se vor asocia în aceste cooperative, Gorjul va pierde în favoarea altor judeţe care sunt mult mai bine organizate şi reprezentate la nivel naţional prin aceste forme asociative”.

Marinela Strîmbulescu este consultant în accesare fonduri europene, în principal pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), derulând proiecte în Gorj, Mehedinţi şi Vîlcea. De asemenea, aceasta implementează, la nivelul judeţului Gorj, proiecte de peste patru milioane de euro.

Vizualizări: 5,362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: