Festival de muzica populară la Târgu Jiu

Şcoala Populară de Arte "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu desfăşoară, în perioada 16-18 octombrie 2023, alături de Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului", cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național de Muzică Populară "Meleaguri Brâncușiene". Evenimentul este organizat în colaborare cu posturi de radio și televiziuni locale și naționale și reprezintă un prilej de a celebra tradiția muzicii populare autentice din România.

Acest festival-concurs are ca obiectiv încurajarea și promovarea tinerelor talente din domeniul muzicii populare. Este dedicat cursanților școlilor populare de artă și centrelor culturale județene și se desfășoară în două secțiuni, fiecare cu două categorii de vârstă (12-15 ani și 16-25 ani).

La ediţia din acest an paricipă 22 de concurenți din 11 județe diferite, inclusiv Argeș, Cluj, Suceava, Alba, Olt, Botoșani, Caraș Severin, Vâlcea, Mureș, Mehedinți și Gorj. A

Juriul competiției va include personalități marcante ale folclorului românesc, precum Gheorghița Nicolae, redactor-producător la Societatea Română de Televiziune, Doina Ișfanoni, doctor și istoric de artă, Anca Branea, profesor de canto la Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș, Eugen Petre Sandu, etnomuzicolog și compozitor, și Adrian Grigoraș, dirijor al Orchestrei Naționale Radio.

Festivalul se va desfășura pe parcursul a trei zile. În prima zi, luni, 16 octombrie 2023, concursul va începe la ora 18:00, iar cea de-a doua parte a spectacolului va prezenta Grupul "Măriile Gorjului," Ansamblurile de dansuri populare "Altița" și "Cheile Oltețului," grupul de cavaliști "Păstorașii Gorjului," grupul de vioriști "Virtuozii Gorjului," și tineri interpreți cu experiență în muzica populară.

A doua zi, marți, 17 octombrie 2023, concursul va continuă la ora 18:00, urmat de prestația Ansamblului de Muzică Populară al Școlii de Arte "Valeriu Poleakov" din Chișinău.

În ultima seară, miercuri, 18 octombrie 2023, ora 18:00, după Gala Laureaților, publicul se va bucura de momente artistice pline de culoare, inclusiv evoluția Grupului de naiști și fluierași "Jiana," grupurilor de dansuri populare "Izvorașul" din Negomir și "Doina Jilțului" din Dragotești. Seara se va încheia cu recitalul lui Darius Nicolae Dobrinescu, câștigătorul ediției anterioare.

Toate aceste momente vor fi încântate de acompaniamentul orchestral asigurat de Ansamblul Folcloric "Maria Lătărețu" al Școlii Populare de Arte "Constantin Brâncuși" Târgu Jiu, sub îndrumarea dirijorului Andrei Carcalicea. Prezentarea spectacolelor va fi asigurată de interpreta de muzică populară Carmen Felicia Sarcină.

Festivalul Național de Muzică Populară "Meleaguri Brâncușiene" va avea loc în sala Magic din Târgu Jiu.

Vizualizări: 3,099

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: