Fiul lui Brâncuși a murit. Povestea lui!

John Constantin Brâncuşi Moore, fiul lui Constantin Brâncuşi, a decedat pe 11 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, la Paris. Acesta este fiul pe care artistul cu origini gorjene nu l-a recunoscut niciodată. Povestea lui John Constantin Brâncuși Moore poate fi aflată din documentarul "În căutarea tatălui pierdut", realizat de Ionuț Teianu. Documentarul a fost lansat în acest an la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Pentru acest documentar, Teianu a stat aproape de fiul renegat de Brâncuși aproape trei ani. Ultimii trei ani din viață.

 

John Constantin Brâncuși Moore este fiul sculptorului gorjean și al pianistei Vera Moore. Brâncuși a iubit-o pe Vera Moore, dar nu și-a dorit copii și nu l-a recunoscut niciodată. Tocmai de aceea, Vera Moore i-a pus fiului său trei prenume John, Constantin și Brâncuși. Nu i-a ascuns acestuia rădăcinile sale, dar l-a rugat să nu vorbească niciodată despre tatăl său. John Moore l-a văzut o singură dată pe tatăl său, atunci când și-a condus mama cu mașina la atelierul lui Brâncuși. S-au privit și atât.

Povestea lui, într-un documentar făcut de un român

În documentar apar imagini filmate inclusiv la Hobița, unde John Constantin Brâncuși a venit în 2012. Tot în imagini apare prima vizită a acestuia la cimitir, la mormântul lui Brâncuși. Din acest documentar, regizorului i-a rămas în minte o scenă: „Cea mai emoţionantă scenă se petrece la Hobiţa, când John Moore şi cei doi fii ai săi ajung să-şi cunoască verii, strănepoţi după fraţii lui Brâncuşi. Să fii însă recunoscut de lumea artistică, dar nu şi de propriul tată, rămâne pentru John Moore o mare durere şi un mister“, comentează Ionuţ Teianu.

Regizorul crede că Brâncuși a vrut să se dedice artei lui și din acest motiv a refuzat să recunoască copilul. “Doar Brâncuși știe de ce l-a respins. Putem să facem ipoteze, și una dintre cele mai simple este că Brâncuși și-a consacrat într-adevăr viața sculpturii și artei lui. Pur și simplu nu mai era loc pentru altceva în viața lui. De asta cred că l-a renegat: din dorința de a-și consacra timpul și energia și preocupările sculpturii, nu grijii pentru un copil. Pentru că, atunci când avem un copil, suntem îngrijorați pentru el, vrem să nu i se întâmple nimic rău. Cred că Brâncuși nu voia să-i fie văduvit timpul pentru lucru. A fost un sacrificiu și pentru el. Cred că nu e ușor pentru un tată, indiferent dacă și-a dorit sau nu copilul, să-l respingă. Cu siguranță, și Brâncuși a suferit”, a comentat Teianu pentru pressone.ro.

Regizorul Ionuț Teianu povestește o întâmplare aflată de la John Brâncuși, care nu apare în documentar, dar care este relevantă pentru a înțelege suferința provocată de respingerea tatălui. „Când era mic, desena ca toți copiii, un cap, două picioare, un copac, un soare... Vera îl pândea, aștepta să termine desenul, după care i-l lua. Ea avea foarte mulți prieteni din lumea artei; Piet Mondrian era unul dintre ei. Când prietenii care erau artiști plastici veneau în vizită, scotea desenele lui John și le arăta tuturor, întrebându-i ce cred, dacă a moștenit talentul tatălui. John mi-a povestit că, după ce a văzut că mama lui face lucrul acesta, n-a mai desenat niciodată”.

INEDIT

La naşterea lui John, Brâncuşi îi trimitea Verei Moore două fotografii: într-una e, simbolic, o buturugă, un ciot de lemn care a înverzit; în cealaltă sunt fântânile arteziene de la Versailles, afirmă Doina Lemny, cercetător la Centrul Pompidou din Paris și autoarea mai multor cărți despre viața sculptorului. De asemenea, el o ajuta pe aceasta cu bani și au păstrat legătura până în ultimele clipe.

Galerie foto


Vizualizări: 2,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: