Foștii primari gorjeni au depus deja cereri pentru pensiile speciale

Legea care le dă dreptul aleșilor locali la pensii speciale a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, deși liberalii se declarau împotriva unor astfel de drepturi. Primarii gorjeni au început deja să primească cereri din partea celor care au condus primăriile de-a lungul anilor. Banii vor fi plătiți din bugetele locale, dar primarii spun că au nevoie de norme de aplicare.

Fostul primar din comuna Godineşti, Gheorghe Corbeanu, şi-a depus deja la primărie dosarul pentru a beneficia de pensie specială. Acesta este în prezent consilier local. "Avem o singură solicitare din partea fostului primar, care şi-a depus dosarul pentru pensia specială. Domnul Corbeanu a fost viceprimar în perioada 2000-2004 şi primar din 2004 până în 2016. În prezent este consilier local. Cred că e singurul care a făcut asta şi rămâne să discutăm, să vedem ce facem. Nu am făcut niciun calcul. Aşteptăm şi bugetul. Oricum legea trebuie respectată", a precizat primarul din Godineşti, Aurariu Coman.

Primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan, speră totuşi ca legea să se modifice sau măcar să se amâne punerea ei în aplicare. Şi aici fostul primar a dorit să-şi depună dosarul, însă nu l-a avut complet. "Nu ştiu ce să vă zic în acest moment. Fostul primar depusese dosarul, dar l-a retras pentru că nu era complet. Îi mai trebuiau documente. Eu am înţeles totuşi de la guvernul actual că se vrea amânarea cu un an a acestei legi. Nu e nimic sigur deocamdată. Oricum legea trebuie respectată. Se vorbea că în primă fază pensiile vor fi suportate din bugetul local şi apoi vor avea sursă de finanţare la Ministerul Dezvoltării", a spus Pungan.

Şi Elena Mosor, fostul primar din comuna Alimpeşti, a depus o solicitare în acest sens la primărie, iar actualul primar se gândeşte cu groază la suma pe care va trebui să o suporte din bugetul local. "Avem o solicitare care face cât şase, dacă ne gândim la cele şase mandate ale doamnei primar. Nu ştim deocamdată sumele, nu am făcut calcule, dar vă daţi seama ce înseamnă pentru noi, care oricum avem bugetul firav. O să fie mai greu de suportat, mai ales că nu ştim exact despre ce sume vorbim. A făcut solicitare, deocamdată noi o să-i facem un răspuns şi poate nu se pune legea în aplicare. Nu avem nici norme, nimic. Sperăm să fie bine", a precizat primarul Daniel Floarea.

La Primăria Bengeşti-Ciocadia s-au înregistrat două solicitări, iar primarul a cerut lămuriri specialiştilor din Prefectura Gorj. "Avem două solicitări de la fostul primar Răduţ Valentina şi de la fostul vice Ion Buneci. Eu am luat legatura cu domnul Liviu Diaconescu şi mi-a zis că nu au apărut normele de aplicare. Nu ştim nici noi cum să facem bugetul. E cam complicat. Sunt sigur că va fi greu", a precizat Victor Geogia, actualul primar.

Vizualizări: 3,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: