USR, despre împrumutul pentru CE Oltenia: Această decizie este o greşeală

Deputatul USR Cristina Prună consideră că decizia Guvernului de a acorda un ajutor sub formă de împrumut de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia este o greşeală şi că PNL nu face decât „să cumpere puţin timp până la alegeri”.

„Guvernul intenţionează să continue practica de a subvenţiona ineficienţa companiilor de stat. Guvernul a adoptat în penultima zi a anului un memorandum prin care acordă un ajutor de stat sub forma unui împrumut din trezorerie de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), cea mai mare companie de stat producătoare de energie electrică pe bază de cărbune. Această decizie este o greşeală. Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri care vor avea loc anul viitor. Problema este că aceste soluţii de tip „dregem busuiocul până la alegeri” sunt exact motivul pentru care CEO a ajuns în situaţia în care este acum”, a scris Cristina Prună, pe Facebook.

Deputatul USR subliniază că decizia Guvernului de a ajuta Complexul Energetic Oltenia va încuraja şi celelalte companii poluante din ţară să ceară subvenţii pentru a plăti taxele de mediu.

„În plus, acest ajutor de stat de 1.2 miliarde de lei, din acest moment, seamănă cu o invitaţie subtilă pentru toate capacităţile de producţie ineficiente şi poluante din ţară să ceară subvenţii de la guvern pentru a-şi onora obligaţiile de mediu. Până şi şoferii bucureşteni care şi-au luat maşini poluante second hand sunt îndreptăţiti să ceară un ajutor financiar şi o perioadă lungă de conformare de la orice taxă de mediu. Ei de ce să fie taxaţi pentru poluare? E acelaşi principiu!Ce se întâmplă la CEO? În primul rând CEO este căpuşată din toate părţile pentru că este o companie de stat, a tuturor şi deci a nimănui. Şi fiind o companie poluantă, trebuie să cumpere multe certificate de carbon. Prin sistemul certificatelor de carbon, producătorii de poluare suportă costul ei. E o discuţie despre cât de bine funcţionează acest sistem, dar despre asta altădată”, a adăugat Prună.

Ea susţine că Guvernul PNL nu vrea decât să „cumpere puţin timp până la alegeri”.

„Ce face guvernul să rezolve problema pierderilor de la această companie? Vreun plan de descăpuşare? Vreo strategie pe termen lung să reducă poluarea şi costurile? Deloc. Dă o subvenţie mascată sub forma unui împrumut. Şi încă una mare: 1,2 miliarde de lei. Totul pentru a cumpăra puţin timp până la alegeri. Ce a făcut compania de stat CEO în ultimii ani pentru a-şi reduce emisiile de carbon şi, astfel, a plăti mai puţin pentru poluare? Doar promisiuni! Ce a făcut CEO să se modernizeze şi să uşureze viaţa bieţilor mineri care lucrează cu echipamente din timpul comunismului şi cu unelte aduse de acasă? Nimic. Ce măsuri a întreprins statul pentru ca tranziţia energetică de care se tot vorbeşte să se întâmple? Niciuna. Câţi bani din acele certificate de carbon s-au întors înapoi în Gorj pentru a finanţa infrastructură şi proiecte energetice nepoluante? Zero. Şi atunci de ce îi mai tot dăm bani? Fără niciun plan, fără termene, fără obiective”, se mai arată în postarea deputatului USR.

Vizualizări: 3,851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: