Fostul consilier al lui Popeangă, condamnat cu suspendare

Fostul consilier pe probleme ale romilor pe care l-a avut la cabinetul său ex-deputatul Vasile Popeangă a fost găsit vinovat, luni, de acuzaţiile de evaziune fiscală în care a fost judecat la Tribunalul Gorj.

Radu Istrate, plecat la muncă în Germania, la o firmă de curierat, pentru a putea achita din prejudiciul care îi este imputat, a fost condamnat pentru 46 de acte materiale, pedeapsa primită fiind de 1 an şi 6 luni închisoare. Acesta nu va ajunge însă în spatele gratiilor pentru că executarea a fost înlocuită cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru un an de la rămânerea definitivă a sentinţei fiindu-i interzis şi dreptul de a se implica în afaceri.

Prin sentinţa de acum, judecătorii i-au interzis acestuia să părăsească teritoriul României fără acceptul lor, ceea ce înseamnă că dacă mai merge la muncă în Germania, fostul consilier parlamentar trebuie să ia aprobarea magistraţilor. El trebuie oricum să anunţe orice plecare mai mare de 5 zile de la domiciliu chiar dacă rămâne în România şi trebuie să informeze autorităţile în privinţa locului de muncă pe care îl are. „Pe parcursul termenului de supraveghere, obligă condamnatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul C.J.R.A.E.Tg.-Jiu. sau Şcolii Postliceale «Carol Davila» Târgu Jiu”, a mai decis instanţa de judecată.

Radu Istrate a fost trimis în judecată împreună cu alţi doi parteneri de afaceri de-ai săi, găsiţi şi ei vinovaţi pentru evaziune fiscală, toţi pledând vinovaţi în faţa instanţei. Gheorghe Goman, tot din cartierul Meteor, a primit o condamnare asemănătoare cu cea a lui Istrate, diferit fiind doar locul în care va presta munca în folosul comunităţii. Al treilea inculpat din dosar este o ieşeancă al cărei nume mai apare şi în alte dosare aflate pe rolul instanţei gorjene. Ea este din comuna Grajduri, romii de aici fiind specializaţi în ultimii ani în emiterea de facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive. Pedeapsa în cazul său este de 1 an şi 6 luni închisoare, dar, spre deosebire de ceilalţi inculpaţi, la ea executarea a fost suspendată şi înlocuită cu un termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni, timp în care trebuie să fie la dispoziţia autorităţilor judiciare.

Inculpaţii au obligaţia să achite prejudiciul creat statului, sumele nefiind unele mici, dar nici mari, în comparaţie cu alte dosare de acelaşi gen.

„Obligă, în solidar, inculpaţii Radu Istrate şi Goman Gheorghe, la plata către stat a sumei de 21.691 lei, reprezentând obligaţie fiscală principală datorată, şi la plata sumelor reprezentând obligaţii fiscale accesorii datorate în condiţiile Codului de procedură fiscală (corespunzător facturilor emise în numele SC ANKSIDENI GRAND SRL Tg-Jiu). Obligă, în solidar, inculpaţii Radu Istrate şi Stănescu Arada, la plata către stat a sumei de 13.228 lei, reprezentând obligaţie fiscală principală datorată, şi la plata sumelor reprezentând obligaţii fiscale accesorii datorate în condiţiile Codului de procedură fiscală (corespunzător facturilor emise în numele SC APROMED COM SRL Iaşi). Constată că inculpatul Radu Istrate a achitat, din prejudiciul cauzat bugetului de stat, suma de 1500 lei”, a decis instanţa, care a anulat şi zecile de facturi folosite de inculpaţi pentru operaţiuni comerciale fictive. Magistraţii au mai instituit şi sechestrul asigurător pe locuinţele inculpaţilor în vederea recuperării ulterioare a prejudiciului, sentinţa de acum nefiind definitivă.

Vizualizări: 617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: